Predistražne radnje koje se provode u slučaju afere "Respiratori" traju duže zbog nešto sporijeg procesa prikupljanja pojedinih potencijalnih dokaza, kao što je slučaj s Viber prepiskom osoba iz Vlade FBiH koje su saslušane.

Poznato je kako su Hasanu Ganibegoviću, šefu ureda premijera Fadila Novalića, i Editi Kalajdžić, tajnici Vlade Federacije BiH, privremeno oduzeti mobiteli u sklopu istrage.

Istažitelji se, prema informacijama Klix-a u sklopu procesa prikupljanja dokaza obraćaju mobilnim tvrtkama i predstavništvima aplikacija za komuniciranje, što može predstavljati problem s kineskim telefonima.

Pođe li se od pretpostavke da je komunikacija obrisana, nikada pouzdano ne mogu znati što će uspjeti dobiti i hoće li nešto od onoga što dobiju uopće poslužiti kao dokaz.

Istražitelji se, primjerice prilikom prikupljanja potencijalnih dokaza s aplikacije Viber moraju obraćati Austriji, što je, kako piše Klix, slučaj i sada.

Saslušavanje svjedoka radi se usporedo s prikupljanjem dokaza, iako se ni saslušavanje svjedoka ne može raditi bez prikupljenog dovoljnog broja dokaza.

Glavni akteri cijele priče Fahrudin Solak, privremeno suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, kao ni Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina", nisu još saslušani.

Do sada je saslušan veliki broj osoba iz Vlade Federacije BiH i uskoro se očekuje drugi krug saslušavanja. Nadležni tužiteljji Tužiteljstva BiH koji rade na predmetu nabavke 100 respiratora iz Kine još uvijek nisu donijeli naredbu o provođenju istrage, što praktično znači da nitko još nije osumnjičen.

Prikupljanje dokaza, što se većinom radi uz sauglasnost Suda BiH, započelo je još otkako je otkrivena afera, a jedan od razloga zašto to može potrajati su dugotrajne procedure koje ne ovise od bh. istražitelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok