Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić kardinalu Vinku Pučjiću ponovio je potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je izložen posljednjih dana.

Sabolić je ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se euharistijsko slavlje za žrtve Bleiburga tendenciozno pokušava dovesti u svezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.

"Molitva za poginule jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda. Iskazana otvorena nesnošljivost, kojoj svjedočimo posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje vjernika katolika, izostanak pijeteta prema žrtvama, nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja. Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama", čulo se za vrijeme susreta, a veleposlanik i kardinal su se složili, "kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga".

"Republika Hrvatska promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države uime tih ideologija", istaknuo je veleposlanik Sabolić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com