U Fojnici je pazarni dan od davnina srijedom, i nakon što je Zelena pijaca ponovo otvorena i počela da radi u vrijeme pandemije, umirovljenik Safet Aletić 100 postotni civilni invalid iz naselja Ostružnica u Fojnice je prekjučer na pijaci našao ceker crveni na cesti u kojem su bili blokovi i 2700 KM.

Nakon što je našao ceker sa novcem odmah se počeo raspitivati čiji bi mogao biti. Pronalazaća cekera smo našli u Fojnici u restoranu „Central“ gdje je malo došao odmoriti jer je bio u „Domu zdravlja“ podigao lijekove za sebe i ženu. Ima bolesnu suprugu i dva sina nezaposlena, prenosi Dnevni avaz.

-Ja sam pošao na pijacu da vidim i da nešto i kupim. Mjesec je ramazana i dolazi nam bajram pa da nešto kupim. Idem i vidim crveni ceker na cesti zgužvan, uzmem ga kad vidim imaju neki blokovi i novac. Kažem jednom trgovcu na tezgi Zelene pijace da sam našao ceker, blokove i novac kaže mi on sačekaj možda se neko javi ako ne idi u Policijsku postaju i prijavi. Rekao sam jednoj poznanici Suadi da ako ko tražio ceker kaže da je kod mene. Isto sam rekao još dvjema ženama. Pošao sam u PP da predam kad zvoni mi telefon, pita jedan trgovac na tezgi tržnice, gdje sam evo javio se vlasnik cekera, kažem gdje sam i sačekam, kaže Safet i dodaje:

Dolaze dva čovjeka iz naselja Pločari ovaj što je vozio čovjeka koji je izgubio ceker pare i blokove i taj koji ga je vozio u Fojnicu. Kad mi je rekao što ima u cekeru, dao sam mu ceker, pare i blokove. Rekao sam mu da broji, bilo je 2.700 KM i tri bloka, a taj čovjek je skupljao zekjat i vitre a treći blok vjerojatno dobrovoljni prilozi za džemat u Pločari polju Fojnica, rekao mi je nemam što brojat, da si htio uzeti mogao si sve uzeti. Taj što ga je dovezao do mene Daćo kaže ovo ti je kao da si išao na hadž. Prisutni ljudi kažu daj čovjeku nešto na kavu, nisam uzeo niti bi uzeo jer je mjesec ramazana, Fuad koji je izgubio ceker, pare i blokove mi je rekao vidimo se poslije ramazana - kaže Safet.

Tako su me roditelji odgojili, takav sam i ja i moja obitelj a svaka marka mi je važna, kupujem lijekove, tri diplome medicinske imam u kući, sinovi ne rade, žena dijabetičar a ja 100 postotni civilni invalid. Krenuo sam od sebe, znam kako je kad se izgubi ovako kad sam bolestan čovjek. Ja to ne bi uzeo kad ne bi imao što ručati. Imam troje djece, troje unučadi i nema para za koje bi ja to uzeo sebi, a plus ramazan u tijeku i dolazi nam Bajram, ja to vratio i mislim da bi to trebao svaki čovjek uraditi kao i ja što sam uradio, kaže Safet Aletić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com