Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusa danas je održana 10. hitna izvanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj su donesene dvije nove naredbe.

Prvom naredbom Federalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da utvrdi proceduru stavljanja van snage rješenja federalnih sanitarnih inspektora o stavljanju pod zdravstveni nadzor i zabrani kretanja u trajanju od 14 dana za osobe koje su u BiH ušla na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH prije stavljanja van snage naredbi po kojima su ove mjere izrečene.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Na prekjučerašnjoj 9. vanrednoj sjednici FŠCZ je stavio van snage naredbe koje su regulirale ovu oblast a naredbom donesenom na današnjoj sjednici Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdit će proceduru kako bi se stavila van snage već izdata rješenja o izolaciji za osobe koje su ušle u  BiH na jednom od graničnih prelaza na području FBiH.

Na jučerašnjoj sjednici stavljena je van snage i naredba o prinudnoj izolaciji  za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Sve donesene naredbe stupaju na snagu danom donošenja, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com