Odluka o ukidanju samoizolacije za bh. državljane koji ulaze u domovinu ukinuta je 20. svibanj, a već dan kasnije broj ulazaka u našu zemlju drastično je uvećan. Tako je 21. svibanj u BiH ušlo više od 7.500 njenih državljana nego dan ranije, piše Klix.ba.

Prema podacima Granične policije BiH, 20. svibanj na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 8.264 osoba, od tog broja 5.002 je bh. državljana i 3.362 stranaca.

Dan kasnije, kada je odluka stupila na snagu, na ulazu u BiH evidentirane su 17.433 osobe. Bh. državljana je bilo 12.584, dok je stranaca 4.849.

Državljani Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u domovinu na granici od jučer ne dobijaju rješenje o samoizolaciji, a na pojedinim graničnim prijelazima zabilježene su duge kolone vozila. Tako se na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Maljevac u određenim dijelovima dana čekalo i duže od sat vremena na ulazak u BiH.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva Goran Čerkez danas je kazao da ovaj stožer nije predložio ukidanje mjere samoizolacije u ovom trenutku, te da je ona trebala sačekati kraj mjeseca.

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg dana je ukinuta i samoizolacija za osobe koje su ranije ušle u našu zemlju.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović jučer je apelovao na građane da se odgovorno ponašaju s obzirom da se očekuje da će veliki broj njih doći u BiH zbog predstojećeg Bajrama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok