Pripadnici SIPA -e po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH privremeno su prije tri dana oduzeli mobitel i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, potvrđeno je za Avaz iz ove policijske agencije.

Radi se o istrazi oko nabavke respiratora iz Kine u BiH vrijednih 10,5 milijuna KM.

Ranije je SIPA već oduezela mobitele njegovim savjetnicima Hasanu Ganibegoviću (sada već bivšem) i tajnici Vlade Editi Kalajdžić.

SIPA je, kako piše Avaz, Novaliću uzela mobitel kako bi utvrdila svu komunikaciju između njega, Ganibegovića, Kalajdžić ali i Fahrudina Solaka, direktora FUCZ, koji je osumnjičeni u ovoj aferi.

Naime, provjerava se zašto su Ganibegović i Kalajdžić izbrisali poruke koje su slali premijeru. Sve su te komunikacije sada na vještačenju.

No, ključne su poruke koje je slao Solak. Osim toga, provjerava se i je li i koga točno Novalić zvao u „Privrednoj banci“ da se isplata sredstava ubrza. Te navode dobila je SIPA, ali ih sada Tužiteljstvo istražuje i provjerava.

Premijer Federacije, oglasio se nakon informacije da mu je SIPA oduzela mobitel.

- Nemam što kriti. Da, privremeno mi je oduzet telefon. Da podsjetim, bio sam prvi koji je pozvao tužiteljstvo i organe gonjenja da što prije provjere sve oko sporne kupovine respiratora. Vladi FBiH, a i meni osobno je u interesu da se ova istraga što prije provede i da se utvrdi tko je, ako je, napravio kazneno djelo - kazao je Novalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok