Pandemija koronavirusa ušla je u fazu gdje se građani BiH i Europe svakodnevno moraju informirati o frekventnim promjenama tretmana putnika na granicama. Klix.ba donosi različite politike država u koje građani BiH najčešće putuju, a koje se odnose na (ne)propusnost granica.

Počnimo o granicama koje je najlakše preći - onima na Drini. Naime, Srbija je otvorila granične prijelaze za putnički i robni promet bez nužnog testa na koronavirus.

S druge strane, državljani BiH još uvijek ne mogu otići u Crnu Goru jer je ulazak dozvoljen samo državljanima naših jugoistočnih susjeda i građanima BiH koji imaju prijavljeno mjesto boravka.

Što se tiče najprometnijih granica, onih prema Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji, državljani BiH bez hrvatskog državljanstva prilikom ulaska u zemlju moraju zadovoljiti jedan od nekoliko uvjeta - da posjeduju dokaz o vlasništvu nad nekretninom ili plovilom, dokaz o odlasku na sahranu ili dokaz da dolaze na poslovni sastanak.

Za hrvatske državljane ne provodi se mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana, već im prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku granična policija uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute. U slučaju tranzita, hrvatske vlasti mole vozače da koriste isključivo autoputeve.

Ako želite u Sloveniju, ostaju ograničenja i obavezni karantena ako ulaze u zemlju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, odnosno državljana BiH s hrvatskim državljanstvom, njihov ulazak u Sloveniju može biti odbijen ako imaju simptome koronavirusa.

U suštini, vanjske granice Europske unije (uz Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku) ostaju generalno zatvorene do 15. lipnja. Mjera se odnosi na sve građane BiH osim ako nemaju dvojno državljanstvo s nekom od članica (Hrvatska npr.), ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. Na pojedinim kopnenim granicama unutar Europske unije ponovo se provodi granična kontrola.

Također, njemački carinici kontroliraju granicu s Austrijom, Francuskom i Švicarskom, a plan je da takav režim ostane do 15. lipnja, a od tog dana kontrole bi trebale biti fleksibilnije.

Ipak, s obzirom na to da se pravila mijenjaju svakodnevno, Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje informiranje na web stranicama ili putem direktnog telefonskog ili email kontakta s ambasadama ili konzulatima zemlje u koju namjeravaju putovati sa sjedištem u BiH ili regiji.

"Treba također uzeti u obzir činjenicu da se izmjene pravila o ulasku i karanteni događaju veoma često i mijenjanju se bez prethodne najave, nekada u toku nekoliko sati", kažu iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, do daljnjeg je suspendirano izdavanje viza za državljane BiH, dok naši građani s hrvatskom putovnicom mogu otići u SAD, ali pod uvjetom da ne idu preko zemalja Šengena i Velike Britanije.

Povezani letovi iz Zagreba koji nisu zabranjeni su oni preko Dohe ili Istanbula, ali također pod uslovom da nisu posjetili jednu od država Šengena ili Velike Britanije u posljednjih 14 dana do njihovog ulaska u SAD.

Pravila spomenuta u ovom tekstu važe na dan 27. svibnja 2020. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok