Državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo objavio je kako je bivšeg zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, i bivšeg generalnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Danas najavljujem javno imenovanje bivšeg zastupnika Amira Zukića zbog njegove umiješanosti u korupciju. U službenom svojstvu zastupnika Zastupničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i generalnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivna djela koja su narušila vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina - navedeno je u Pompeovoj izjavi.

Imenovanje je provedeno, kako piše u priopćenju, prema Zakonu o odobravanju sredstava za državne, inozemne operacije i povezane programe iz 2020. godine. Nakon što državni tajnik označi službenike stranih vlada kao izravno umiješane u korupciju, takve osobe ne ispunjavaju uvjete za ulazak u SAD. Isto vrijedi i za članove njihove uže obitelji.

- Ova oznaka iznova potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje uz građane Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjel će nastaviti koristiti ove vlasti za promicanje odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i globalno - poručuje Pompeo. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok