U Sudu BiH upravo je nakon sedam sati okončano maratonsko ročište za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, direktoru FUCZ te Fikretu Hodžiću, vlasniku kompanije "Srebrena malina", a koji se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 milijuna KM proračunskog novca.

Tužiteljstvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Troje tužitelja Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i viber komunikacija koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobitela koji je prema sudskoj naredbi od njega oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno dio poruka je obrisan kada je otvorena istraga.

Radi se, kako se moglo čuti u sudnici državnog suda o krunskom dokazu, na kojem uz iskaze na desetine svjedoka počiva slučaj tužiteljstva. Kako su tužitelji predočili sucu vodeći se Zakonom o kaznenom postupku mjera jednomjesečnog pritvora za premijera Novalića, Solaka i Hodžica zatražena je zbog bojazni da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze.

Tužitelji su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, a koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora. Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protupravnu imovinsku korist.

Kao pritvorski razlog tužiteljstvo je navelo i posljednju točku koja se tiče mogućnosti određivanja pritvora, a to je da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Uz vještačenje samih ventilatora, prema tužiteljskoj tvdnji urađena je i analiza dokumentacije koja je izuzeta od osumnjičenih te njihovih siradnika, a također je urađena i financijska istraga odnosno praćen je trag novca koji je korišten tijekom malverzacije.

Branitelji osumnjičenih Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić i Muhidin Kapo u svom obraćanju sudu naveli su da njihovi klijenti nisu odgovorni za kaznena djela za koja se sumnjiče te da se protive određivanju mjere pritvora po svim pritvorskim razlozima, jer za to nema zakonskog uporišta te da se radi o politički motiviranom procesu.

Odvjetnica premijera Novalića Vasvija Vidović navela je da je njezin klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužiteljstvo u petak trebalo predložiti pritvor, jer su ga tužitelji u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je da nema nijednog dokaza da je Novalić zloporabio položaj te da kod tužiteljstva ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio dar, odnosno novac.

Navela je i da Sud BiH može donijeti povojesnu odluku, ali i da može imati nesagledive posljedice po funkcioniranje FBiH jer može izazvati kaos ako pritvori Novalića, jer on "potpisuje isplatu mirovina i invalidnina".

- Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine prihvati prijedlog Tužiteljstva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor, u Federaciji BiH će doći do uznemirenja javnosti, ali ne na način na koji to tvrdi Tužiteljstvo BiH, nego zbog posljedica koje takva odluka sa sobom nosi po cjelokupni život u ovom entitetu - dodao je advokat Gržić.

Što se tiče međusobnih kontakata između Hodžića i Novalića, Vidović je kazala da su imali desetominutni razgovor u kabinetu te jedan telefonski razgovor nakon toga.

Novalić se također obratio Sudu te je naveo da je "isfrustriran postupkom Tužiteljstva BiH i da ništa nije jeo niti pio od četvrtka".

Odluka hoće li Novalić, Solak i Hodžić biti zadržani mjesec u pritvorskoj jedinici će biti naknadno priopćena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok