Tužiteljstvo uputilo je prekjučer žalbu Sudu BiH u predmetu „Respiratori“, a povodom odbijanja prijedloga za jednomjesečni pritvor osumnjičenima Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku. Ova trojka je osumnjičena za aferu nabavke 100 respiratora iz Kine za BiH u iznosu od 10,5 milijuna KM.

Novo vještačenje

Tužilaštvo osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje učinkovite i neometane istrage.

Sud BiH je, podsjećamo, odbio prijedlog Tužiteljstva za pritvor i odredio osumnjičenima mjere zabrane. O žalbi Tužiteljstva BiH odlučuje tročlano Vijeće Suda BiH.

Uporedo s tim i dalje traje užurbana istraga Tužiteljstva BiH u ovom predmetu. Prema informacijama „Avaza“, Tužiteljstvo je izdalo još jednu naredbu o vještačenju uvezenih respiratora, jer je vještak Ismet Suljević samo dao stručno mišljenje.

Osim toga, Avaz otkriva što je premijer Novalić izjavio na ispitivanju u SIPA-i 28. svibnja, noć prije nego što je uhapšen.

Novalić je na poseban upit tužitelja potvrdio da je službenicima SIPA-e predao mobilni telefon koji nije koristio u vrijeme izvršenja opisanih kaznenih djela, kao ni u vrijeme opisanih komunikacija s učesnicima Viber grupe.

On je rekao da je mobilni aparat koji je koristio u Viber grupi „u to vrijeme već otišao u Austriju, došao je novi i mijenjam rabljeni za rabljeni i to radim svaki mjesec“. No, nikome nije jasno, pa ni tužiteljima, kako je Novalić u jeku najveće pandemije, kada su granice bila zatvorene, poslao mobitel iz BiH u Austriju i preko koga!?  

Brisao podatke

Ali na poseban upit tužitelja je li u vrijeme tih komunikacija koristio taj telefon i je li brisao podatke s telefona, odgovorio je: - Nisam to uradio, niti mi je bilo ko dao te upute, nego ja dajem upute i ne daju se meni i ne takve i oni nisu u tome sudjelovali.  

Šta je utvrđeno

- Prilikom pretresa pokretnih stvari, odnosno mobilnog telefona i SIM kartice, utvrđeno je da je deinstalirao Viber aplikaciju 17. svibnja, što je utvrdila stručna osoba. Ovakvim ponašanjem svjesno je onemogućio utvrđivanje sadržaja prethodno ostvarenih komunikacija s drugim osumnjičenim i neposrednim svjedocima - stoji u dokumentima Tužiteljstva BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com