Agencija za bankarstvo Federacije BiH 28. svibnja usvojila je odluku kojom moratorij na kredite može biti produžen za još dva mjeseca, bez obzira na što je Vlada FBiH proglasila prestanak prirodne nesreće, kazao je za Avaz direktor ove institucije Jasmin Mahmuzić.

Dodao je kako odluka kojom se vrše izmjene i dopune prethodne odluke o moratoriju na otplatu kredita daje dodatni prostor klijentima i bankama.

- U razdoblju od dva mjeseca od dana prestanka stanja prirodne nesreće klijenti s bankama mogu ugovoriti primjeren modalitet koji će pomoći da u narednom razdoblju uspostave održiv model poslovanja i uredno izmirenje kreditnih obveza prema banci - naglasio je Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog financiranja, ako za to postoji opravdana potreba.

- Svi uvjeti propisani odlukom za dobivanje moratorija ili druge posebne mjere su ostali nepromijenjeni. To znači da je izmjenama i dopunama odluke bankama omogućeno dodatno razdoblje za pronalaženje modaliteta klijentima za izmirenje kreditnih obveza, a u cilju prilagođavanja poslovanja nastalim uvjetima - istaknuo je Mahmuzić.

Mahmuzić dodaje kako je u trenutku kada je Agencija propisala odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih virusnim oboljenjem COVID-19, uzeta u obzir procjena trenutne situacije.

- Ključni cilj bio je predvidjeti mogućnost podrške stanovništvu, gospodarstvu i bankama. Moratorij, kao jedna od mjera propisanih odlukom, koji je bio potreban u prvom trenutku nastale situacije prouzročene pojavom virusa COVID-19, koristit će se kao mjera i u razdoblju oporavka - pojasnio je Mahmuzić.

- Vjerujemo da je u razdoblju koji je pred nama ključno razumijevanje važnosti podrške gospodarstvu i uspostavljanje adekvatnih i dinamičnih modela financiranja. Teško se može izbjeći situacija u kojoj netko od klijenata neće biti u mogućnosti izmiriti kreditne obveze. Svi sudionici su upućeni na intenzivnu komunikaciju, u cilju umanjenja posljedica i traženja mogućnosti za dodatnu podršku gospodarskom rastu - zaključio je Mahmuzić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com