Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 8. lipnja 2020. godine u posjet banjolučkog biskupa Franju Komaricu, s kojim je razgovarao o položaju Hrvata i katoličkih vjernika u Banjolučkoj biskupiji.

S obzirom na to da su katolički vjernici, svećenstvo i sakralni objekti Banjolučke biskupije tijekom rata u Bosni i Hercegovini iskusili sve najgore strahote ratnih događanja, glavna tema razgovora bila je pomoć Republike Hrvatske u daljnjoj obnovi sveukupnog života ove biskupije.

Naime, Republika Hrvatska u sklopu svoje ustavne obveze pomaganja Hrvatima izvan domovine, već dugi niz godina politički i financijski pomaže povratak raseljenih ljudi, te obnovu vrijednih sakralnih i kulturnih objekata u Banjolučkoj biskupiji. Tijekom razgovora, ministar Grlić Radman i biskup Komarica složili su se da je takva pomoć Republike Hrvatske i dalje potrebna s obzirom na političke okolnosti i ekonomske uvjete života u Banjolučkoj biskupiji, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Također, ministar Grlić Radman izrazio je spremnost Republike Hrvatske da sukladno svojoj poziciji članice Europske unije, spomenuta pitanja postavi kao relevantna i na toj političkoj razini.

Ministar Grlić Radman izrazio je također zahvalnost Katoličkoj Crkvi i biskupu Komarici na kontinuiranom radu u svrhu očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta te kulturne baštine Hrvata u Banjolučkoj biskupiji. Biskupu Komarici, ovo je bilo prvo putovanje nakon mjera COVID-19, na čemu je ministar Grlić Radman zahvalio da je prvo posjetio upravo Zrinjevac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok