Ako bude drugog vala koronavirusa, sasvim sigurno naše mjere neće biti restriktivne. Na naše opće zadovoljstvo, stanovništvo se pridržavalo svih mjera i sada postoji individualna odgovornost - kazao je nakon sastanka u Vladi Zeničko-dobojske županije premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vlada ZDŽ, istaknuo je Novalić, najavila je kako će im poslati "popis svih mjera koje više ne treba uvoditi jer, nažalost, djeluju negativno na ekonomiju".

- Moja je vlada ostvarila dovoljno resursa da pomogne županijama i općinama da ovaj proces vodi. Ona je to uradila potpuno zadovoljavajuće i opet će to uraditi - odgovorio je Novalić na pitanje ima li podršku da bude na čelu te vlade u slučaju drugog vala pademije koronavirusa.

Podsjetio je kako su ponovno u posjetu ZDŽ, koja je „barometar zbivanja u prosječnim županijama“, jer je ZDŽ industrijska županija, pa se i „neke zakonitosti preslikavaju u istoj mjeri i na ostale županije“. To je, kazao je, važno u odnosima Vlade FBiH i županija.

- Sada nastupa malo duže vremensko razdoblje gdje trebaju neke dugoročne mjere, za razliku od ovih koje smo prošli s kratkoročnim mjerama, a za koje smo rekli kako je Vlada FBiH jako dobro odgovorila. Posebno ZDŽ, gdje se prva pojavila pandemija i ovdje su stečena prva iskustva oko suzbijanja pandemije - istaknuo je Novalić.

Podsjetio je kako Vlada ZDŽ svojim mjerama podupire ekonomske događaje u toj županiji.

- Mislim da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade FBiH imati transfere nižim razinama vlasti. Ova županija sljeduje oko 31,8 milijuna KM, što će biti značajna potpora- kazao je Novalić.

Zbog investicija koje ni u vrijeme koronavirusa nisu stale, podvukao je premijer FBiH, ZDŽ je na neki način bila i privilegirana, jer su „davno ugovorena sredstva za izgradnju koridora Vc“.

Razgovaralo se i o uvezivanju staža za radnike nekoliko poduzeća te o „sustavnom načinu rješavanja uvezivanja staža, odnosno poravnavanja obveza koji su načinili rudnici“.

- Novo restruktuiranje rudnika mora ih dovesti u funkcionalno i tržišno održivu poziciju - poručio je Novalić.

Premijer ZDŽ Mirza Ganić istaknuo je kako su se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDŽ obratili stečajni upravnici, odnosno direktori poduzeća KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići.

- O tim smo zahtjevima razgovarali, jer je Vlada FBiH uplatila značajna financijska sredstva za reguliranje obveza po osnovu MIO-a, a ostao je mali dio sredstava koji se odnosi na zdravstvo. Ono što je problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. lipnja pa je ostalo kratko vrijeme za rješavanje tog problema, koji je tebalo riješiti u proteklih pet-šest mjeseci - kazao je premijer Ganić.

On je napomenuo kako su u toj županiji „navikli živjeti s koronom i organizirati gospodarski život“ te da im je važno otvaranje javnih radova, što je u nadležnosti Vlade FBiH. Izrazio je nadu da će Elektroprivreda BiH uskoro ponovno pokrenuti investicije na izgradnji HE Vranduk i Janjići kod Zenice. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok