Predsjednik Gospodarske Komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić zatražio je od Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstva vanjskih poslova BiH da "pruže podršku u rješavanju gorućeg problema s kojim se suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj".

Kako ističu iz Gospodarske komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, je onemogućena iz razloga što je Veleposlanstvo SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave koronavirusa obustavilo rad 17. ožujka 2020.godine, do daljnjeg, te poništilo sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

- Gospodarstvenici se suočavaju sa problemima upućivanja 'detaširanih' zaposlenika iz BiH u Njemačku jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutne događaje vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje njemačkog veleposlanstva-ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Tvrtke koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove - ističe se u pismu upućenom navedenim institucijama.

Osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, kako se dodaje, tvrtke odustaju od ugovaranja novih poslova, "što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za nae gospodarstvo veoma značajnog međudržavnog sporazuma".

Iz Komore pozivaju bh. vlasti, odnosno nadležne, da obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj s inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i osigura da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak neometanog rada.

Ugled i reference građevinske operative BiH, kako se ističe, stjecane od 1972. godine, dovedene su u pitanje, a 2.000 radnih mjesta koja u ovom trenutku garantuje spomenuti međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, je ugroženo, kao i više od 100 gospodarskih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni.

- Vjerujemo da ćete uvažavajući navedeno, u što je moguće kraćem roku, kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za naše gospodarstvo veoma značajnog međudržavnog sporazuma, a time radna mjesta koja ovise od njegovog provođenja - naglašeno je. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com