Situaciju na granicama, kaže, Stožer prati, ali za sada nemaju indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica. Ovisno o situaciji, donijet će se mjere koje će omogućiti održavanje gospodarskih i drugih aktivnosti, ali i zaštiti zdravlje ljudi, prenosi Hina.

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je ustvrdio da se Hrvatska nije u potpunosti otvorila, osim za nekih desetak zemalja EU.

"I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji", tumači Božinović.

Dodao je da traže balans koji će zaštiti zdravlje i živote, a s druge strane omogućiti život u novo normalnom. Vezano za putovanja, preporuka je da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba.

"Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji", poručio je Božinović.

Također, rekao je da je u Hrvatskoj i dalje na snazi odluka o epidemiji te da postoji mogućnost da se zdravstveni kadar preraspodjeljuje ovisno o potrebi. Vezano za potencijalno zaražene turiste, ministar je rekao da je HZJZ u suradnji s Ministarstvom turizma već dao neke upute, dok su konkretne upute pri kraju te će uskoro biti objavljene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok