Trenutni val koronavirusa slabiji od onoga kojeg smo imali u ožujku i travnju, tvrdi predsjednica Kriznog stožera Sarajevske županije Aida Pilav.

"Sreća je i dobro je da je ovaj virus puno blaža varijanta u odnosu na onaj kojeg smo imali. Sve su slabije kliničke slike u odnosu na ono kako je bilo, sada je to sve radno aktivno stanovništvo, dobre kondicije većinom se radi o blažim upalama pluća koje se brzo rješavaju", rekla je Pilav za Klix.ba.

Govoreći o tome kako u posljednjih nekoliko dana imamo sve veći broj zaraženih, pozitivno je i nekoliko političara u SŽ te direktor Hitne pomoći i dvije medicinske sestre, Pilav je rekla kako otkrivanje novih zaraženih i testiranje ide neometano te nema potrebe za testiranjem kontakata ukoliko ne razviju simptome.

Ono što je pak obavezno jeste izoliranje prve i druge linije kontakata kako bi se spriječilo širenje virusa u slučaju da su već zaraženi.

Pilav je potvrdila da testova ima dovoljno kao i da ih je sada već lako nabaviti na tržištu ukoliko zaliha ponestane.

"Još uvijek nema potrebe za nekim strožijim mjerama. Moramo se naviknuti da živimo s tim virusom i da je on oko nas. Jedina mjera kojom možemo sami sebi pomoći jeste maska, fizička distanca, dezinfekcija, pranje ruku...", pojasnila je.

Na kraju poručuje kako je evidentno da je virus počeo cirkulirati više nego što je bilo očekivano zbog čega apelira da se sve osobe sa simptomima jave obiteljskom liječniku kako bi bili upućeni u COVID ambulante ili na DRIVE IN testiranje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok