Voditelj Službe za susjedne zemlje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Kufner bio je gost Novog dana na N1 s kim se razgovaralo o odluci Hrvatske da uvede 14-dnevnu karantenu za sve putnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova koji planiraju boraviti na teritoriju njihove zemlje.

Ono što građane Bosne i Hercegovine zanima jest što kada bh. državljanin dođe na neki od prijelaza između dviju zemalja, Kufner je rekao kako će za putnike koji dođu iz smjera BiH prvo utvrditi imaju li uvjete za ulazak u Hrvatsku, a ako udovoljavaju uvjetima, nakon kontrole policija će skenirati putnu ispravu, dopustiti ulazak u Hrvatsku i ti podaci se dijele s platformom Ministarstva zdravstva. Kako je istakao Kufner za N1, ti podaci su vidljivi epidemiolozima i liječnicima. Kazao je i kako izgleda procedura za bh. građane ako se odluče ići u Hrvatsku.

"Građani BiH kada se smjeste u objekt u kojem će boraviti, idućeg dana moraju se javiti ili liječniku, a najčešće nemaju izabranog liječnika te se onda moraju javiti nadležnom epidemiologu koji provodi zdravstveni nadzor nad putnicima iz BiH", rekao je.

Govoreći o tome što ako dođe do kršenja mjera samoizolacije, Kufner je rekao kako nadzor provodi policija i državni inspektorat, a da je klasičan primjer kršenja samoizolacije ako državljanin BiH izađe iz objekta u kojem je smješten i druži se s drugim osobama.

"Ako policija utvrdi da je došlo do kršenja te mjere, obavijestit će državni inspektorat, bit će mu izdan prekršajni nalog i određena novačana kazna od 8000 kuna", kazao je te istaknuo i kako je moguće da dođe do odbijanja ulaska u Hrvatsku ako dođe do toga.

Također, ova odluka ima i izuzetke, te su one osobe koje ne moraju ići u samoizolaciju ako idu zbog liječenja, studenti i učenici koji idu polagati ispite, državnu maturu. Također, kako je istakao Kufner, sad je vrijeme i vjenčanja i ako se radi o gostima i vjenčanje je ranije zakazano, te osobe mogu ući u Hrvatsku bez 14-dnevne samoizolacije, kao i osobe koje dolaze na pokop bližim članovima obitelji.

Kufner je govorio i o višesatnim čekanjima na graničnim prelazima u Hrvatskoj ranije te je naglasio kako je Republika Hrvatska ulaskom u Europsku uniju preuzela i onaj dio euorpskog zakonodavstva, te s obzirom na to da su vanjska granica EU-a, te mjere moraju biti, odnosno zakonodavstvo EU-a propisuje temeljite provjere nad državljanima svih onih zemalja koje nisu njezine članice.

Kufner je rekao i da oni građani BiH koji se ipak odluče ići u Hrvatsku, ne mogu napustiti tu zemlju napustiti samovoljno bez javljanja epidemiologu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com