Na području Tuzlanske županije jučer je zabilježeno novih 38 na koronu pozitivnih osoba, te je broj aktivno zaraženih u ovoj županiji prešao 400.

Struka stalno građane upozorava na pridržavanje mjera. U jeku pandemije, s mjesec zakašnjenja, otvorena su Panonska jezera, a medicinska struka oštro je reagirala na to.

Kajem svibnja Krizni stožer FBiH dopustio je rad bazena i javnih kupališta uz pridržavanje mjera. Na ulazu u Panonska jezera posjetitelji moraju uraditi dezinfekciju ruku i obuće, a unutra se pridržavati fizičke distance.

Kako kaže menaždment "Pannonice", obvezna je dnevna dezinfekcija plaže i šljunka, kabina, klupa i svih drugih pratećih predmeta i objekata.

"Veliki prostor Panonike od 75.000 metara kvadratnih osigurava onaj najvažniji uvjet, a to je sigurnosna razdaljina, socijalna distanca među gostima. Naravno, smanjili smo kapacitete za dvije trećine za razliku od kapaciteta koji inače jezera imaju", kazao je direktor JKP "Pannonica" Tuzla Maid Porobić.

Porobić ističe kako je prije otvaranja, poslan plan rada Županijskom ministartsvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo te nije dobio primjedbe.

"Na Panonskom se ljudi možda liječe od stresa, a ne idu da se zaraze. Jednostavno, svi vode računa o tome. I ljudima je potrebno malo odmora nakon svega što nam se događa", smatra Porobić i naglašava kako redari uopće nemaju intervencija u smislu da upozoravaju kupače jer se oni sami pridržavaju svih mjera, a svaki kupač za sebe ima 20 metara prostora. No, struka smatra da otvaranje jezera nije pametna odluka.

"Otvaranje javnih kupališta da ne spominjem koje je, ide na dušu i na odgovornost njima. Otiđite pa pitajte te ljude što oni misle o pandemiji. Nemojte svaki put postavljati to pitanje nama zdravstvenim profesionalcima i odgovornost prebacivati na nas. Što ja trebam uraditi? Isprazniti jednu bolnicu kao što je Interna klinika i osigurati je za kupače", kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Jezera u prosjeku dnevno posjeti 1 500 gostiju, a maksimalan broj je pet tisuća. Svaka dva sata, kupači se putem razglasa upozoravaju na pridržavanje preporučenih mjera.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com