U jednoj trgovini u Banjoj Luci osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima - tko se zarazi koronom dobit će otkaz.

Anonimne prijave već su stigle do sindikata i entitetskog Inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već narednog tjedna, javlja RTRS.

Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasit će se nepotrebnim za posao i dobit će otkaz. Ovo upozorenje osvanulo je 29. lipnja na oglasnoj ploči jedne banjolučke trgovine.

Kako se navodi u priopćenju grupacije koja stoji iza trgovine, jedan od poslodavaca samovoljno je napisao upozorenje. - Obavijest koja je objavljena na socijalnim mrežama nije službena obavijest trgovine i nije u skladu s našom poslovnom politikom u vezi sa zaštitom i sigurnosti na radu tijekom pandemije i nije potpisano od našeg vlasnika - navodi se između ostalog.

Bilo postavljeno samovoljno ili ne, za Savez sindikata ovo prijeteće upozorenje jasno je kršenje Zakona o radu. Sindikatu je već stigla anonimna prijava radnika koji su ovo upozorenje nazvali zastrašivanjem.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo upozoriti radnika da je dužan koristiti opremu za osobnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije. U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.

- U konkretnom slučaju, bez provođenja postupka utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene spriječenosti za rad - ističu u Ministarstvu rada Republike Srpske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok