Porezna uprava Federacije BiH (PU FBiH) je saopćila da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa.

U obavještenju poreznim obveznicima PUFBiH podsjeća da je Vlada Federacije BiH na 228. sjednici održanoj 2. srpnja ove godine donijela zaključak V. broj 960/2020, kojim se rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za travanj, svibanj i lipanj ove godine, u skladu sa članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, produžava do 20. srpnja ove godine.

Porezni obveznici koji imaju pravo na subvenciju, a nisu podnijeli zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja - Obrazac – ZSD, mogu to uraditi do 20. srpnja ove godine.

Shodno zaključku Vlade Federacije BiH, Porezna uprava Federacije BiH je pozivala porezne obveznike ukoliko ispunjavaju uvjete pada prometa od 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine, a nisu izvršili uplatu doprinosa i poreza na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa veljačom 2020. godine, da iste uplate do podnošenja zahtjeva, i na taj način steknu uvjete za subvencioniranje doprinosa.

Porezni obveznici koji ne izvrše uplatu doprinosa zaključno sa 02/2020. godine neće ostvariti pravo na subvenciju iako imaju pad prometa od 20 posto i više.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da pravo na subvencioniranje doprinosa za travanj, svibanj i lipanj ove godine imaju: porezni obveznici sa sjedištem u Federaciji BiH i to samo za zaposlenike koji rade u Federaciji BiH, te obrtnici koji paušalno plaćaju porez na dohodak ili obavljaju niskoakumulativnu djelatnost.

Pravo na subvenciju nemaju: porezni obveznici za zaposlenike u poslovnim jedinicama RS-a i BD, poslovne jedinice privrednih subjekata čije je sjedište u RS-u ili BD, te javna poduzeća, banke i druge financijske organizacije, udruženja, javne institucije, organi uprave, organi i jedinice lokalne samouprave i obveznici uplate doprinosa koji su registrirani nakon 1. ožujka ove godine.

Za obveznike koji su u sustavu fiskalizacije ostvareni promet utvrđuje Porezna uprava Federacije BiH na osnovu podataka o evidentiranom prometu putem fiskalnih sustava na serveru Porezne uprave.

Za obveznike koji nisu u sustavu fiskalizacije pad prometa/prihoda se utvrđuje na osnovu prihoda prikaznog u poslovnim knjigama.

Obveznici koji su registrirani nakon travnja, svibnja i lipnja 2019. godine odnosno nakon mjeseca za koji se traži subvencija koriste prosjek prometa/prihoda ostvarenog u 2019. godini.

Obveznici koji su registrirani u 2020. godini koriste prosjek prometa/prihoda ostvarenog u siječnju i veljači 2020.

Pravo na subvenciju se ostvaruje podnošenjem zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja - Obrazac – ZSD.

Zahtjev se podnosi u dva primjerka isključivo na Obrascu - ZSD koji se nalazi na web stranici Porezne uprave Federacije BiH. Pored zahtjeva porezni obveznik uz zahtjev prilože obrasce: MIP-1023 Specifikacija 2001, 2001A Specifikacija 2002 i 2002-A.

Pravne osobe koje nemaju fiskalni uređaj prilažu financijske kartice prihoda, a obrtnici kopije stranica knjige prihoda i rashoda, ovjerene vlastitim pečatima.

Svi podaci u Obrazac ZSD se unose iz poslovnih knjiga i evidencija podnositelja zahtjeva i oni trebaju odgovarati stanju u poslovnim knjigama.

Za sva pitanja ili nedoumice koje imaju porezni obveznici se mogu obratiti putem telefona ili e-mail adresa objavljenih na web stranici Porezne uprave Federacije BiH, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com