Nikada radnicima iz BiH nije bilo lako, kako u svojoj državi tako i u onima vani, međutim, negdje u tuđini lakše je odglumiti sreću i zadovoljstvo negoli kod kuće, piše Večernji list BiH.

Rijetko se moglo čuti da vani ne ide dobro, prezentirale su se ljepote inozemstva, velike plaće koje je nemoguće kod kuće zaraditi, uređenost, mir, sigurnost... međutim, kako je došla koronakriza, sve se otvorenije priča o nepravdi koju doživljavaju ovdašnji radnici. Na adresu Večernjeg lista BiH svakodnevno dolaze priče onih koji su za Austriju, Njemačku, Irsku... samo stranci i višak kada posla nema, a treba nekome dati otkaz pa, umjesto domicilnog stanovništva, prvo stradavaju oni koji su došli izvana.

Odmor ni u Hrvatskoj

- Ja sam u Beču, u Austriji, i šef mi je otvoreno zaprijetio da će mi dati otkaz ako napustim ovu zemlju jer mi uskoro slijedi godišnji odmor. Ostala sam šokirana, počela sam govoriti o svojim pravima, na što mi je kratko rekao da i on ima svoja prava, a jedno od njih je to da mi dadne otkaz, a razlog, ako već neće biti odlazak na godišnji kući, hoće neki drugi. Onda sam mu počela objašnjavati da nećemo u BiH nego u Hrvatsku, na Jadran, samo mi je kratko odgovorio s “ne”. Ne mogu ni u Hrvatsku jer je, po njegovu mišljenju, to isto - piše nam ogorčena čitateljica. Kada smo je kasnije nazvali da provjerimo priču, kazala je da to nije samo u Austriji nego i u Njemačkoj. - Prijeti se i u privatnom i u državnom sektoru. Jednostavno, ne smijemo na godišnji odmor svojoj kući. A toliko sam joj se veselila, tako sam, budući da nisam uspjela od Božića prošle godine doći, željela biti kod kuće i barem malo ublažiti ovu krizu. Nažalost, posao ne smijem riskirati - priča nam sugovornica. Borba je za svako radno mjesto. Kada se pogleda samo Njemačka, sada je 600 tisuća više nezaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine. A mnogi strepe za posao jer njemački stručnjaci očekuju stopu nezaposlenosti od 10 posto, što je ogromna brojka za najjaču europsku silu. - Vjerujem da postoji mogućnost da dođemo do brojke od pet milijuna nezaposlenih - ističe njemački stručnjak Roland Berger. Oni koji imaju posao tamo, također ne planiraju ovog ljeta kući. - Ne želimo riskirati. Vidimo da BiH svi stavljaju na crnu listu i da mi se dogodi da ne mogu natrag u Njemačku ili da moram u samoizolaciju, to bi me financijski uništilo, a ni ovako nije dobra situacija - priča nam Marko koji živi u okolici Münchena. Stručnjaci iz susjedstva tvrde da se više od pola milijuna radnika iz BiH i Srbije vratilo izvana u matične domovine iz Njemačke i Austrije te sada čekaju novi početak kako bi opet otišli natrag na posao.

Bankovne transakcije

Prema svemu navedenom, jasno je i da će ovog ljeta brojke biti višestruko niže i da milijarde koje su se slijevale iz dijaspore ove godine neće ni približno u tolikoj mjeri kao ranijih godina pristizati. Samo prošle godine preko bankovnih transakcija na račune ovdašnjih stanovnika leglo je 4,29 milijardi KM. Ove godine i slične brojke nerealno je očekivati. Mnogi vani sada traže novi posao, a oni koji nisu iz EU-a, ako su radili bez stalne dozvole boravka i rada, neće dobiti ni državnu pomoć. Nitko ni u snu nije očekivao ovakvu godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok