Epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nermin Avdić tvrdi kako će zdravstveni sustav biti ugrožen ako se ne uvedu oštrije mjere u FBiH.

- Broj zaraženih koronavirusom je u uzlaznoj putanji i ako ne pribjegnemo uvođenju oštrijih mjera na području Federacije Bosne i Hercegovine, to nećemo moći zaustaviti i zdravstveni sustav će nam biti ugrožen - poručio je epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nermin Avdić.

On kaže kako se stoga najozbiljnije razmišlja da se u Federaciji BiH sva javna okupljanja svedu na minimum, piše Avaz.

- Iako je proglašenje epidemije u FBiH zakašnjela reakcija, ipak, to nam sada omogućava da uvedemo oštrije mjere. Gledajući sa zdravstvene strane, trebalo bi vratiti sve one mjere koje su ranije bile na snazi. Međutim, kada se sve sagleda s ekonomske strane, to nije moguće.

S obzirom na to da je jako teško održati balans između ekonomije i zdravlja, ciljalo se na savjest građana, što, nažalost, nije dalo rezultate. Stoga je neophodno sva javna okupljanja koja neće napraviti, da tako kažem, ekonomsku štetu svesti na minimum - kaže Avdić.

On naglašava kako se građani jako opušteno ponašaju te je u ovoj situaciji izuzetno važno zaštititi starije osobe i ustanove u kojima boravi ova populacija, kao i najmlađe da bi se spriječilo "zatrpavanje" covid-bolnica.

- Mi smo se sada približili tzv. švedskom modelu, koji izgleda ne prolazi. Jer, kod nas ljudi promatraju situaciju na način ili ima mjera zabrane ili ih nema. Mi smo pokušali pronaći sredinu, ali, nažalost, to nije dalo rezultate. Definitivno smo prebrzo pustili mjere i ulaz na granicu bez ikakvih ograničenja - kaže za Avaz dr. Avdić.

Dodaje, nažalost, kako i to što na državnoj razini ne postoji ministarstvo zdravstva predstavlja veliki problem za državu, pa tako i za sve na nižim razinama iz više razloga.

- Najprije jer mjere između entiteta nisu koordinirane i nemamo adekvatne mjere granične službe, kao ni adekvatne mjere nabavke svih potrebnih materijala i zaštitne opreme koja nam je stalno potrebna - navodi Avdić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube