Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je epidemija koronavirusa pokazala da je BiH "potpuno nepotrebna i da su glavni čimbenik bile entitetske vlasti".

Dodik je ponovio da neke sitne koristi izvlače tek strani službenici koji stvaraju privid da potpuno neuspješnu zemlju održavaju uspješnom.

"Ne mogu te činjenice da se zamažu pričom o dalekim i neizvjesnim europskim integracijama. Državu integriraju ljudi, a oni su ovdje veoma dezintegrirani", rekao je Dodik za Politiku.

On je ocijenio da je činjenica da postoji Republika Srpska, koja i te kako može bez BiH, ali ne i obrnuto, te istaknuo kako će RS sudjelovati u dogovorima o kretanju ka EU.

"Zapad ovdje želi mir i da provodi neku svoju koncepciju, obračunavajući se s onima koji nisu njihovi sljedbenici, a podržavajući one koji to jesu. To onda zamotaju u priču o EU, pa nam pošalju 14 neprovodivih zahtjeva", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je Europska komisija među zahtjeve uvrstila i taj da se razina BiH mora ovlastiti da za europska pitanja donosi obvezujuće odluke, ako o tome nema dogovora entiteta ishod tih eurointegracija je unaprijed jako dobro poznat.

"Bošnjaci će na tome inzistirati, pa će takva atmosfera onda pogodovati i onima koji se sve češće neskriveno hvale bosanskim nacionalizmom. Kada ih pitate šta je to, odgovaraju – upravljanje Bosnom na dobrobit svih. Povijest je pokazala da je to nemoguće", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Kada je riječ o odnosima u BiH i prioritetima nakon imenovanja, kojima je okončano uspostavljanje vlasti u skladu s rezultatima izbora 2018. godine, Dodik je ponovio da sve to samo svjedoči o neuspjehu BiH, da je to zemlja koja se drži pod moranjem.

"Dva od tri naroda koji žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani. Oni sanjaju neku svoju BiH, kao da su dominantni gospodari Mostara ili Banje Luke što unosi probleme. Ako u izvornom bošnjačkom identitetu postoji neka osobina, to je želja za dominacijom", istakao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube