Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je potpunu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio nove Naredbe i Preporuke koje će se primjenjivati od subote, 25. srpnja, te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje, priopćeno je Stožera.

Između ostalog, Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Dozvoljeno je okupljanje ne više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog kućanstva, prenosi Avaz.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru (samo sjedeća mjesta), uz obavezno pridržavanje preporuka, a kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva naloženo je da osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području županije ne duže od 23 sata.

Upravama za inspekcijske poslove naloženo je da kontinuirano kontroliraju provođenje Naredbe, dok se od uprava policije i tužiteljstava traži hitno postupanje po podnijetim kaznenim prijavama iz točke 5. ove Naredbe, sukladno njihovim ovlastima.

Rad poslovnih subjekata dozvoljen je uz primjenu općih i posebnih preporuka radi sigurnosti osoblja i klijenata u kontekstu COVID-19 bolesti.

Županijskim stožerima dozvoljava se uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera po procjeni epidemiološke situacije u županiji ili općini uz redovito obavještavanje Federalnog kriznog stožera.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog epidemiološke situacije s koronavirusom, koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

U slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com