Njemačka bi uskoro trebala produžiti posebnu dozvolu koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana u Njemačku. Što to konkretno znači pitali smo odvjetnika Kasima Rašidovića.

"Tzv. Regulativa za Zapadni Balkan za nekvalificiranu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno", kaže odvjetnik Kasim Rašidović i dodaje da pravila za Zapadni Balkan važe samo za njih, dakle one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele doći raditi u Njemačkoj.

Važno je da znaju da za tu kategoriju kandidata Njemačko veleposlanstvo preko Ureda za rad ovdje u Njemačkoj prvo radi provjeru ima li netko s tim zanimanjem u Njemačkoj.

"Pošto je situacija na njemačkom tržištu rada, posebno sada zbog koronavirusa, još kompliciranija, jer je veliki broj nekvalificiranih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako", kaže za DW Kasim Rašidović.

Rašidović nije preveliki optimist da će se tek tako davati ulazne vize, jer nekvalificirane radne snage ima i u Njemačkoj.

"Njemačko veleposlanstvo se nikako ne može zaobići. Samo se bez Veleposlanstva može doći u Njemačku kao turist. Za svaku drugu vrstu dolaska: spajanje obitelji, studij, učenje jezika, traženje posla i slično, mora se odvijati preko Njemačkog veleposlanstva", podsjeća Rašidović.

Onima koji planiraju doći raditi u Njemačkoj preporučuje da se ne trebaju oslanjati na kojekakve agencije koje obećavaju kule i gradove. Nijedna agencija niti najbolji odvjetnik nemaju službenu suradnju s veleposlanstvom u Sarajevu ili Beogradu, iako se neki, kako kaže, tako predstavljaju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok