Vijeće za strane investitore BiH, asocijacija koja okuplja tvrtke koje su u bh. gospodarstvo uložile na stotine milijuna KM, napravilo je dokument koji nosi naziv “Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH” u kojem se, između ostalog, pozabavilo stanjem robnih rezervi u vrijeme koronakrize, piše Večernji list BiH.

Što je najavljeno

Traže se temeljite izmjene o radu entitetskih direkcija za robne rezerve, čije je djelovanje već dulje vrijeme pod kritikom javnosti, ali Ureda za reviziju rada entitetskih institucija.

U dokumentu piše kako je “na početku koronakrize u BiH uočeno da su robne rezerve BiH na minimumu i dovoljne tek za dva mjeseca preživljavanja”. Situacija u praksi je nesređena, unatoč postojanju propisa na razini Federacije BiH i županija, što je pokazalo i revizorsko izvješće Direkcije za robne rezerve. U Vijeću za strane investitore napominju kako polovina županija nema zalihe robnih rezervi: Unsko-sanska, Srednjobosanska, Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Posavska županija. U nekim slučajevima robne rezerve drže se kod trgovačkih tvrtki umjesto domaćih proizvođača, što bi mogao biti značajan izvor prihoda. Slična je situacija i u drugom bh. entitetu - Republici Srpskoj. “Iako postoji zakon, RS nema robne rezerve. Javno poduzeće Robne rezerve RS d. d. je u stečaju, a nedostatak robnih rezervi nadomješten Zakonom o interventnim nabavama koji se primjenjuje samo u slučajevima ozbiljnih poremećaja na tržištu, što trenutačno nije slučaj” piše u dokumentu.

U cilju poboljšanja rada Direkcije robnih rezervi, Vlada Federacije BiH još je prije četiri godine najavila gašenje ove institucije. Umjesto Direkcije, prema tadašnjim najavama koje su stizale iz federalne Vlade, trebalo je biti utemeljeno javno poduzeće koje će biti pravni sljednik Federalne direkcije robnih rezervi i od iste preuzeti imovinu, prava i obveze te zaposlene.

Zalihe ograničene

Ono je, prema zamisli, trebalo biti organizirano kao društvo s ograničenom odgovornošću u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH kao osnivača poduzeća, čija je djelatnost od posebnog interesa za Federaciju BiH, i koje posluje u skladu sa zakonom koji inače regulira rad javnih poduzeća.

Iako se zbog nezakonitih radnji provodi istraga o radu Federalne direkcije robnih rezervi, poslovanje novog javnog poduzeća treba biti bolje i transparentnije, a nabava i čuvanje zalihe goriva, hrane, lijekova i drugih potrepština za pomoć stanovništvu u slučaju rata, elementarnih nepogoda ili naglog rasta cijena puno organiziranija. Za razliku od Direkcije, koja je imala samo jedno skladište u svom vlasništvu, i zbog čega je zalihe hrane, goriva... čuvala u privatnim prostorima, JP Robne rezerve Federacije BiH imat će svoje skladišne prostore na koje se neće plaćati nikakav najamnina. Direkcija je do sada raspolagala samo s jednim skladištem ograničenog kapaciteta u Visokom, za najamninu privatnih prostora davala je godišnje više od 900.000 maraka. U vrijeme koronakrize Direkcija za robne rezerve i dalje radi, a zalihe elementarnih potrepština su ograničene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok