Europska unija potvrdila je novi popis zemalja čiji bi građani trebali imati slobodan ulazak u države članice EU.

Na novom popisu koji je potvrđen sinoć, a na kojem nema Bosne i Hercegovine, su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, s tim da Peking ima uvjet da otvori granice za državljane EU.

Kriteriji koje Europska unija uvažava u kreiranju popisa su, između ostalog, stopa zaraženih, stabilan pad broja novozaraženih te cjelokupni odgovor na pandemiju unutar sustava države.

Također, popis država nije obvezujući što pokazuje činjenica da Italija nije otvorila svoje granice, a Hrvatska i Bugarska jesu uz dodatak zemalja koje nisu na popisu kao što je Bosna i Hercegovina, s tim da je uz dolazak obvezno obrazloženje i negativan PCR test.

Podsjetimo da državljanima BiH sa hrvatskom putovnicom ulazak u većinu zemalja EU nije zabranjen, da te svaka članica može odlučiti primiti bh. državljanina ako smatra da ima dobar razlog.

Prema ranijim pisanjima Reutersa, novo revidiranje popisa neće biti učinjeno do 1. rujna zbog razdoblja godišnjih odmora u institucijama Europske unije. Ipak, navodi se, moguće je odstranjivanje pojedinih zemalja s popisa ako se situacija u danim državama naglo pogorša.

Europska unija generalno je zatvorila svoje granice za većinu državljana BiH krajem ožujka, pa je ovim popisom svojevrsna državna izolacija produljena u peti mjesec.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok