U drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje hotelijerstvo i ugostiteljstvo ostvarili su pad od 69,6 posto.

Ako se brojke usporede s 2019. godinom, također s drugim tromjesečjem, pad iznosi čak 70,3 posto. Sve ovo pokazatelj je koliko je pandemija udarila na ove sektore i pitanje je kada će se i hoće li se uopće uspjeti do kraja oporaviti i vratiti se na brojke prije pandemije. Brojni su u ovim oblastima ostali bez posla, piše Večernji list BiH.

Rast pa nagli pad standarda

U jednom izvješću navodi se da je prošle godine došlo do podizanja plaća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, počelo se plaćati prekovremeni rad, vikende... Radnička prava konačno su i u ovim sektorima počela funkcionirati. Nažalost, sve se promijenilo od ožujka, a uz otkaze došlo je do smanjenja plaća, a mnogi nisu imali godišnji odmor zbog “lockdowna” kada je sve bilo zatvoreno. Krajem srpnja donesena je odluka o radnom vremenu do 23 sata za ugostiteljske objekte u Federaciji BiH, dok se u RS-u može biti u njima do pomoći. Svadbenim salonima je ograničen broj gostiju, diskoteke ne rade..., o neizvjesnoj jeseni rijetki žele razmišljati, to ih psihički slama. - Ugostiteljstvo je uvijek imalo puno dublje značenje na našim prostorima od onog kakvim ga se često percipira, a pogotovo u današnje vrijeme kada se govori da su ovakva okupljanja ishodište koronavirusa. To može govoriti netko tko svoj nerad želi opravdati i naći krivca. Da se navrijeme donijelo neke mjere ili da je ostala mjera samoizolacije barem pokoji dan za one koji ulaze u BiH, jer se većini simptomi pojave u prvim danima, ništa od ovog ne bi bilo i u našim bi objektima bili domaći ljudi koji su uvijek tu. No, dopustilo se sve svima, osim ugostiteljima. Kod nas su deseci, stotine tisuća maraka uloženi samo u kafiće. Zjapit će nam prazni ako se ovakve restrikcije nastave, a mi ćemo tražiti sreću u nekoj drugoj zemlji. I oni koji nas redovito obilaze, poput inspekcije ili policije, koja redovito pali rotaciju oko 23 sata, neka se zapitaju od čega će i oni živjeti kad svi stavimo ključ u bravu - ogorčen je sugovornik iz ove oblasti.

Jesen je neizvjesna

Naglašava kako su mnogi uredili objekte na najsuvremeniji način, a sada razmišljaju o napuštanju posla. U prilogu BHRT-a postavljeno je pitanje hoće li biti otkaza jer činjenica je da dolazi jesen i da se mnogo toga ovog ljeta moglo premostiti na terasama ugostiteljskih objekata i restorana. Međutim, što kada dođu hladniji dani? Ugostitelj Elvir Bolić naglašava da će biti jako teško najesen funkcionirati i očekuje da će im se izaći ususret. Istog stava je i sindikalist Mehmed Avdagić koji kaže da nema jasnog stava kako pomoći zaposlenima u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine. - Nije ponuđen adekvatan odgovor na ta pitanja, a znamo koliko je ostalo posla. Vrijeme u koje sada ulazimo bit će vrijeme nove gripe, pa kada se udruži s ovom gripom..., za očekivati je daljnja otpuštanja - razočarano govori Avdagić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok