Sigurnosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre liječnici. Ova odredba bi trebala da biti uvrštena u Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čije su izmjene u tijeku.

U ZOSP-u koji je trenutačno na snazi navodi se da su vozač i osobe koje se prevoze vozilom dužni koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u prometu na javnom putu. Navodi Večernji list BiH.

- Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, ozljede ili stanja kod kojih bi korištenje pojasa tijekom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe - navodi se u predviđenim izmjenama.

Kako se navodi, osobe koje su oslobođenje vezivanja pojasa uza se bi trebale imati liječničko uvjerenje koje bi dali na uvid policajcu, pri kontroli prometa. Također, medicinski radnici su potvrdili kako je činjenica da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučljivo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok