Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ističe da je i dalje u tijeku iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine te da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača izvan Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Analizom dostavljenih prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasovanje putem pošte, navode iz SIP-a, uočen je određeni broj prijava za koje imaju indicije o zlouporabi u korištenju ovoga prava.

- Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasaju van BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Središnje izborno povjerenstvo BiH će izvršiti analize uočenih zlouporaba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužiteljstvima na postupanje - kazali su.

U cilju sprječavanja zlouporaba Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača izvan BiH da prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora, a da je druga vrsta kontrole kontrola posebnog povjerenstva koju je formiralo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Treću kontrolu vrše članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH metodom slučajnog uzorka, dok četvrtu kontrolu vrše osobe koje su se prijavile za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te koje mogu prema njihovim instrukcijama dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH informaciju o uočenom pokušaju zlouporabe, uz dostavljanje relevantnih dokaza.

Petu kontrolu vrše izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica (gradske, općinske i Izborno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH), koje su im dužne dostaviti informacije o biračima koji su upisani za glasovanje na redovnim biračkim mjestima. Šesta kontrola, naglašavaju iz SIP-a, biti će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača.

Sedma provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje će provjeravati pošiljke sa glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene uime birača za koje u međuvremenu utvrde da je zloupotrebljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način.

CIK podsjeća na činjenicu da Apelacioni odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com