Predsjednik Kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović rekao je za Hrvatski Medijski Servis da bi odmah trebalo obustaviti rad Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, odnosno svih institucija na koje Hrvati imaju utjecaj, sve dok se ne provede presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, odnosno izmijeni Izborni zakon i osigura legitimno političko predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH i, u potpunosti, u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Lovrinović je za HMS komentirao posljednje medijske istupe predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je, uz ostalo, izjavio i da je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić u koliziji s presudama suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić- Finci” i drugim, te da primat treba dati presudi Europskog suda.

Lovrinović kaže kako ne zna zašto je presuda suda u Strasbourgu suštinski suprotstavljena odluci Ustavnog suda BiH, da bi ju se uvijek izbacivalo u prvi plan.

“Naprotiv, smatram da obje brane i potenciraju pravo na legitimno predstavljanje odnosno kandidiranje. Izetbegović i slični to suprotstavljaju jer znaju da rješenja presude iz Strasbourga nema bez promjena Ustava, a onda im to osigurava i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o odredbama Izbornog zakona, jer ju zapravo ne žele provesti, ako je ikako moguće. Izetbegović ne da nema rješenje u džepu, kako kaže, već upravo on drži rješenje i ne želi ga staviti na stol”, kazao je Lovrinović.

Podsjetimo, presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” nalaže izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i svim drugim administrativno-političkim razinama, dok presude Europskog suda zahtjevaju omogućavanje pripadnicima nacionalnih manjina i svim drugim da se mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH i domove naroda.

Šef Kluba HDZ BIH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH osvrnuo se i na Izetbegovićevu tvrdnju da bi se do rješenja došlo “kada bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka”.

“Samo ne kaže da do relaksacije može doći isključivo izmjenom Izbornog zakona, sukladno odluci Ustavnog suda. Vjerojatno on pod relaksacijom smatra naše odustajanje od zahtjeva. Mudro, nema što”, ironično je rekao Lovrinović.

Izetbegović je u medijskim istupima kazao i da politički predstavnici Hrvata ne nude rješenja.

"Naravno ne nudimo ono koje on hoće, niti ćemo. Međutim, nudili smo nekoliko puta pa to nije bilo dovoljno, ni za početak priče. Naravno, zašto bi SDA odustala od dostignutog stupnja oduzimanja naših političkih prava, ako ne mora. Ključ je izgleda u ovome; mora ili ne mora. Nažalost, nije u dogovoru i obvezama iz mirovnih sporazuma. Bilo bi dobro da se Izetbegović samo malo prisjeti, recimo, odnosa prije 2000.", istaknuo je Lovrinović.

Rješenje “gordijskog čvora” Lovrinović vidi u obustavi rada Vijeća ministara i Vlada FBiH i svih drugih institucija u kojima Hrvati imaju utjecaj, dok se ne provede odluka Ustavnog suda BiH.

“Ako bi se mene pitalo odmah bi s radom prestalo Vijeće ministara, tehnička Federalna Vlada i sve institucije gdje imamo utjecaj, dok se ne provede odluka Ustavnog suda, ali ne tako da ne napuštamo institucije. Mnogo štošta bih još pokrenuo, ali, eto, ne odlučujem samo ja”, kaže Lovrinović.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH smatra da je Izetbegovićev modus operandi “prevarama do relaksacije”.

“Odlično je to rekao za nazovi sporazum. Kaže morao sam zbog Mostara. Dalje je sve prevara kao i do sada. Nažalost ovo nije prvi put i tako stalno prevarama do relaksacije, kako kaže, i rješenje samo njemu poznatog. Ponudit ćemo mu rješenje Izbornog zakona za Travnik, e kako bi relaksirali Hrvate Travnika. Očekujemo da prihvati”, kaže Lovrinović.

Lider SDA nedavno je izjavio kako manjina ne može poništavati volju većini, te pozvao HDZ da prestane s blokadom, s kočenjem, izbora nove Vlade FBiH. Sugovornik HMS-a kaže da se sve češće i bezobzirnije Hrvate optužuje da nešto koče.

-Kaže (Izetbegović) poništavamo volju većine. Odlično, samo u Ustavu o kojem smo se dogovorili svi narodi su jednakopravni u svemu pa i u odlučivanju. Mi, kao suvlasnici ove države, ništa ne kočimo nego zastupamo svoja politička prava i ništa više ali ni manje. Dakle ako nismo zadovoljni rješenjima i ako tražimo dogovor, mi kočimo. U ovoj državi nije rješenje volja većine nego dogovor i konsenzus ili suvlasnici BiH nisu trebali potpisati dogovor, smatra Lovrinović.

Lovrinović se nada da će Izetbegović uskoro ispucati “proeuropske standarde” pojašnjavajući da predsjednik SDA zagovara posredovanje Venecijanske komisije koju je, kako kaže, Ustavni sud BiH već konzultirao prilikom presude vezane za nužnost izmjene Izbornog zakona.

“Proeuropski Izetbegović nudi rješenje preko Venecijanske komisije, pa upravo je Ustavni sud konzultirao mišljenje Venecijanske komisije, prigodom donošenja svoje odluke o Izbornom zakonu. Vjerujem da će uskoro ispucati sve te proeuropske ideje i standarde i neće više imati razloga da ne pristupi donošenju rješenja”, rekao je Lovrinović.

HDZ-ov parlamentarac komentirao je i snažniji angažman Republike Hrvatske oko rješavanja hrvatskog pitanja u BiH te kroz taj kontekst i probošnjačko, ujedno Izetbegovićevo, tumačenje kako je europski standard isključivo zasnovan na građanskom principu jedan čovjek jedan glas.

-Što se tiče angažmana Republike Hrvatske ja bih rekao konačno jasnije i snažnije. To je obveza RH i RH je to dužna Hrvatima iz BiH. Eto kad govori o europskim standardima mi smo odmah za belgijski, kud ćeš europskije. Govoriti Hrvatskoj o europskim standardima samo može pasti napamet Bošnjacima. Podsjećanja radi, Republika Hrvatska je članica EU i NATO-a vjerojatno zato što je upravo prihvatila sve te standarde. Ne znam možda griješim, rekao je Lovrinović, uputivši oštru poruku SDA:

“Bilo bi dobro kada bi SDA prestala BiH braniti od Hrvata i Srba i kada bi konačno prihvatila činjenicu da su oni suvlasnici ove države i da imaju svoje političke zahtjeve spram nje, a to pokazuju kroz izbore. Nikada rješenje neće biti da se političke predstavnike Hrvata i Srba u BiH smatra neprijateljima, kao što rješenje ne može biti da ih se smatra maloumnicima koji bi trebali slijediti tzv. građansku opciju”, jasan je LovrinoviĆ.

Osvrnuo se i na skandaloznu Izetbegovićevu izjavu kako je Željko Komšić branio čast mnogih Hrvata, jer se borio u redovima Armije BiH, koja je, kako je rekao lider SDA, dosljedno branila BiH i njenu multietničnost, zaustavljala zločine i osvete.

"Moram ovdje kazati da ja nisam imao izbora između tzv. Armije BiH i HVO-a jer, dok je HVO već debelo radio na obrani BiH i postojao drugih organiziranih branitelja njih nije bilo ili su smatrali da to nije njihov rat. Najveći dio Hrvata nikad nije ni dvojio gdje će, nego je taj izbor bio HVO. Malo je prostora da se to u kratkom odgovoru objasni, ali je sigurno da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni BiH. Pripadnici HVO-a nisu sudionici UZP-a jer su branili svoje. Ako tzv. Armija BiH nije UZP gdje su pobijeni Hrvati Bugojna, Travnika (Bikoši) i tko ih poubija. Tko ih poubija u Dusini, djecu u Vitezu, civile i zarobljenike u Križančevu selu, Buhinim kućama. Možda “časni” Komšić zna. Može li nam Izetbegović pomoći da otkrijemo tko poubija povratnike i policajce Hrvate u Travnik 1998., Jozu Leutara…, kaže Lovrinović.

On zaključuje kako bi bilo dobro da predsjednik SDA principe “ne mora” i “neće” zamijeni principom dogovora i međusobnog uvažavanja.

“Ja sam eto najkraće rekao što sam imao, na uvrede koje nam nanosi Izetbegović. Ako je ovo put ka relaksaciji nemam ništa protiv. Samo moram reći da mi je malo lakše kad sam mu odgovorio, makar s ovo malo istina od Hrvata BiH, koji o istinama o BiH ponešto zna. Volio bih, ipak, da princip “ne mora” i “neće” sudjelovati u rješenju zamjeni principom dogovora i da na stol stavi odgovornost za budućnost ove države”, rekao je Lovrinović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok