Potrošnja u Bosni i Hercegovini je u padu, što potvrđuju podaci o smanjenju prometa u trgovini na malo.

U uvjetima pandemije koronavirusa, koja traje već šesti mjesec, slabi kupovna moć, građani su promijenili potrošačke navike i manje troše, a pad prometa bilježi se čak i u osnovnim prehrambenim proizvodima, piše Večernji list BiH.

Nema pomaka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan promet trgovine na malo u BiH u srpnju 2020. godine, promatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 4,4% u odnosu na lipanj 2020. godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,5%, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima pad prometa bio 5,2 posto. Ukupan promet trgovine na malo u BiH, promatran u tekućim cijenama, u srpnju 2020. godine zabilježio je pad od 14,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) registrirao je pad od 7,9%, dok je promet neprehrambenim proizvodima imao pad od 6,2% u odnosu na srpanj 2019. Prema podacima europske statističke agencije Eurostat, Bosna i Hercegovina se po kupovnoj moći stanovništva nalazi na dnu ljestvice. Od zemalja regije lošije je pozicionirana samo Albanija. Za nizak životni standard građani jedini problem vide u vlasti. Već godinama Bosna i Hercegovina ne uspijeva napraviti nikakav pomak kada je riječ o ovom problemu.

Ekonomisti upozoravaju

Niske plaće radnika nisu dovoljne za osnovne životne potrebe domaćeg stanovništva, kažu iz Udruge potrošača. Prosječne plaće u realnom sektoru su daleko ispod statističkih pokazatelja. Statistički je to 900 maraka, međutim, prema detaljnim analizama, to je mnogo niže, 500-600 maraka za radnike u proizvodnji. Ono što jedino funkcionira u doba korone jesu računi za komunalne usluge. Kada se te obveze izmire, jasno je kako je za kupnju prehrambenih proizvoda ostalo minimalno novca. Ekonomisti upozoravaju da će ovakvi negativni, ali i zabrinjavajući podaci pridonijeti sve većem odlasku stanovništva Bosne i Hercegovine.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com