Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 59. (žurnoj) sjednici održanoj 01.listopada 2020. godine donijelo Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvadak iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvadku iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovaj izvod javno objavilo na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti osobnih podataka. Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno koji je mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe. Javlja Večernji.ba.

Na istoj sjednici SIP BiH je donijelo i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača. Odluka je objavljena na web stranici, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju “Provjerite da li je vaša prijava odbijena”.

Žalbe na navedenu odluku, koja je već objavljena na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, mogu se podnijeti Apelacijskom odjeljenju Suda BiH putem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do subote, 03. listopada 2020. godine do 24 sata. Izuzetno, dokazi (izjave ovjerene kod nadležnog organa, akti nadležnih organa o adresi boravišta izvan BiH i dr.) kojim se osporava Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH mogu se dostaviti najkasnije do ponedjeljka, 05.listopada 2020. godine do 16 sati, pod uvjetom da je žalba dostavljena u roku.

Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u sjedište Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo. U subotu, 03. listopada 2020. godine u terminu od 08 do 16 sati u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH će raditi služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasuju izvan BiH, da posjete web stranicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i provjere je li njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Sve prijave za glasovanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, Središnje izborno povjerenstvo BiH će dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine prema kojoj će biračka mjesta za Lokalne izbore 2020. godine biti otvorena u Veleposlanstvu BiH u Beču, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Veleposlanstvu BiH u Oslu, Veleposlanstvu BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com