Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez između ostalog je jučer komentirao i pitanje zašto studenti ne mogu na fakultet, a paralelno rade ugostiteljski objekti.

Na pitanje zašto studentima Univerziteta u Sarajevu nije dozvoljeno pohađanje nastave, Čerkez je pojasnio da u ovom slučaju nije sporna samo nastava.

"U Sarajevskoj županiji imamo 21.000 studenata iz cijele Federacije BiH. Oni ovdje borave, druže se, kreću, vikendom putuju u svoje rodne gradove i slično. Ne možemo se izlagati takvim rizicima i takve stvari ne mogu se porediti s radom kafića i drugih objekata", pojasnio je Čerkez.

Iako svi građani osjećaju zamor od pridržavanja mjera u suzbijanju koronavirusa, izuzetno je važno da i dalje poštivaju ove mjere jer koronavirus izaziva istu opasnu bolest, upozorili su danas predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

U tri županije na području Federacije BiH u mjesecu rujnu zabilježeno je više od 50 slučajeva novozaraženih na 100.000 stanovnika, i to u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Herceg - bosanskoj. Na sreću, primjetan je trend smanjenja broja oboljelih u odnosu na mjesec ranije.

Blagi porast broja novozaraženih bilježi se u Posavskoj i Zeničko-dobojskoj županiji. Kako je kazao Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, i dalje najviše obolijeva radno aktivno stanovništvo.

"Ne ide nam u prilog promjena sezone. Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera, a posebno je važno smanjiti mogućnost kontakta sa zaraženim u zatvorenim i neprovjetrenim prostorima. Naša iskustva govore, a što vidimo i iz drugih zemalja koje bilježe značajan porast oboljelih, da se širenje bolesti dešava među mlađom populacijom, ali to svakako dovodi do porasta broja hospitalizacija, ali i do smrtnih slučajeva. Iako se virus kontinuirano mijenja, ne možemo reći da je smanjena težina bolesti koju izaziva", istakao je Musa.

On je dodao da svi građani osjećaju zamor od pridržavanja mjera, ali kako je vrlo važno da ostanu privrženi svim mjerama.

"Ako pojedinac poveća svoj individuali rizik od obolijevanja, on ustvari predstavlja rizik za cijelu zajednicu", dodao je Musa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izvijestio je kako i dalje ostaju na snazi sve mjere koje su bile aktualne do sada. Nova mjera jeste povećanje broja posjetitelja u kinodvoranama i pozorištima sa 50 na 70.

"Ocijenili smo da se u salama sjedi s maskama, kao i da tijekom predstave i projekcija nema razgovora među posjetiteljima, što bi se moglo smatrati zadovoljavajućim epidemiološkim uvjetima", rekao je Čerkez.

On se osvrnuo i na predstojeću predizbornu kampanju pozivajući stranke da ne održavaju velike skupove, već da vode online kampanju.

"Ukoliko se odluče na okupljanja, važit će ista pravila kao i do sada, to jeste 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru", kazao je Čerkez.

Iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije BiH istaknuli su i kako je povećana potražnja za cjepivom protiv sezonske gripe. Tako je u FBiH za sada planirana nabavka 50.000 doza ovoga cjepiva.

"Naredno razdoblje je veliki izazov za sve nas. Počela je nastava, bliži se izborni proces, stiže zimska sezona... Ipak, možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom ukoliko pogledamo na Europu. Mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, skraćuje se vrijeme rada ugostiteljskih objekata, ponovno se zatvaraju granice i slično. Mi se moramo zahvaliti stanovništvu BiH koje se u velikoj mjeri pridržava mjera, a zahvalnost dugujemo i inspekciji koja je u ovom razdoblju odradila dobar posao", zaključio je Čerkez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok