Bosna i Hercegovina ulazi u najneobičniju predizbornu kampanju. Na političkim subjektima koji su se registrirali za lokalne izbore zahtjevna je zadaća zadobiti naklonost birača u specifičnim okolnostima koje umnogome diktira epidemiološka situacija i zdravstvene mjere koje se poduzimaju zbog širenja koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Što je dopušteno

Predizborna kampanja službeno je počela danas i traje do dana izborne šutnje, 14. studenog. Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, kao i za 120 načelnika općina u BiH. Ove godine se, sukladno izmjenama Izbornog zakona RS-a, gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira neposredno. Ovjereno je 30.809 kandidata, a na ovogodišnjim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata. Središnje izborno povjerenstvo pozvalo je političke subjekte da posvete pozornost organizaciji izbornih skupova i da se pridržavaju epidemioloških preporuka. Podsjetili su kandidate i njihove pristaše da nije dopušteno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima te ometati političke skupove i sprječavati novinare da obavljaju svoj posao. - Pozivam sve ovjerene političke subjekte, kandidate i pristaše da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da na korektan način vode izbornu kampanju jer jedna od zakonskih zabrana je korištenje jezika koji bi nekoga mogao potaknuti na nasilje – izjavio je predsjednik SIP-a Željko Bakalar. Upozorio je da će se pratiti ponašanje stranaka na društvenim mrežama i internetu te je podsjetio da SIP ima ovlasti ukloniti kandidate i sankcionirati ih novčanim kaznama. - Koju sankciju ćemo izreći, procjenjivat ćemo od slučaja do slučaja – izjavio je on dodajući da se već vode postupci zbog korištenja jezika mržnje te je podsjetio da su neki politički subjekti već sankcionirani zbog toga.

Izbori u Mostaru

Jasno je da će i zbog razvoja društvenih mreža, ali i epidemiološke situacije, veći dio predizborne kampanje biti okrenut medijima, a ne izravnoj komunikaciji s biračima na terenu kroz organiziranje skupova. Ono što ostaje izazov za organizatore izbora je kako osigurati na sam dan glasovanja pridržavanje svih epidemioloških mjera. Iskustva susjednih zemalja, koje su proteklih mjeseci organizirale različite izbore, mogu biti itekako korisna. Iskustva pak s izbora 15. studenog mogu se koristiti 20. prosinca, kada će na biralište građani Mostara. I to je još jedna specifičnost ovogodišnjih izbora. Odlukom SIP-a Mostarci će jedini mimo ostalih građana BiH na birališta tek 20. prosinca. I to prvi put nakon 12 godina. Predizborna kampanja u Mostaru stoga bi mogla biti i žešća nego u ostatku zemlje. Kada je riječ o financiranju kampanje, maksimalan iznos za kampanju računa se na način da se broj prijavljenih birača u lokalnoj zajednici pomnoži s 0,30 KM. Ono od čega se strahuje je zlouporaba javnih resursa za kampanju, što je posebno izraženo u nekim lokalnim zajednicama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok