Posljedice lockdowna u Njemačkoj izazvanog širenjem koronavirusa osjetit će se, nema sumnje, i u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je desetljećima jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Iz najjače europske ekonomije BiH mnogo toga se uvozi, ali i u značajnom obimu i izvozi.

Tako je BiH u 2019. godini zaključno sa studenom izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi KM. U istom vremenskom razdoblju uvezli smo iz Njemačke robe u iznosu od 1,6 milijardi KM. U 2020. godini koronavirus je učinio svoje, pa je vanjskotrgovinski bilans s Njemačkom značajno manji. Sada nas, po svemu sudeći, očekuje novi udar.

- Lockdown u Njemačkoj značit će novi udar na našu, moramo priznati, slabu ekonomiju. Odrazit će se na promet roba i usluga. Što činiti? Prije svega, mi ne smijemo uvoditi lockdown jer bi to bio prevelik udarac za bh. ekonomiju. Moramo svi biti svjesni da se mjere moraju poštivati – smatra Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Drugi negativan efekat zatvaranja u Njemačkoj bit će smanjenje priljeva novca od Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u ovoj državi.

- Svi naši ljudi koji rade u Njemačkoj osjetit će posljedice loockdowna. Ostat će bez posla ili će, kako mi to kažemo, na čekanje. Nekima će se značajno smanjiti primanja ili će privremeno ostati bez prihoda. Sve to će dovesti do smanjenja izravnih i neizravnih doznaka bh. dijaspore iz Njemačke – ističe Šain.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok