Pandemija koronavirusa buknula je protekli mjesec dana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Potaknula je nadležne da pojačaju mjere, a bolnice su preune pacijentima. Brojke nam nikako ne idu u prilog, ako gledamo mjesečni porast.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do 30. rujna zabilježeno je 27.469 zaraženih osoba od početka pandemije i 856 smrtnih slučajeva.

Međutim, koronavirus je buknuo u listopadu. U samo mjesec dana brojke su se gotovo pa udvostručile, piše Avaz.

Prema podacima Ministarstva, u listopadu je prijavljeno čak 22.621 novozaraženih (50.090 ukupno od početka pandemije) i 378 smrtnih slučajeva (1.234 ukupno).

U listopadu je zabilježen i rekord oboljih po danu, kao i umrlih.

Alarmantan podatak je i da je krajem rujna bilo 5.997 aktivnih slučajeva, a krajem listopada taj broj je skočio na čak 19.055.

Ove alarmantne brojke dodatno su podigle na noge krizne stožere županija i entiteta.

- Očekujemo i povećanje broja, nemojte misliti da će ovo stati. Jedino ako budemo odgovorni, ako poštujemo ovo što se govori, moguće je da se to uspori. Vidite da se i u našoj okolini obaraju rekordi. Ovo će dugo trajati, ovo nije utrka na stotinu metara, nego maraton - rekao je ranije ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji se trenutno nalazi u izolaciji, ranije je upozorio kako je evidentiran rapidan porast broja hospitaliziranih osoba.

Šeranić je rekao da su bolnice u Republici Srpskoj pritisnute velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i domovi zdravlja.

- Molim građane za razumijevanje, nalazimo se u jako teškoj situaciji. Svjesni smo i činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama duže čekaju rezultati testiranja. Napravili smo jasnu mrežu prema domovima zdravlja u smislu uzimanja uzoraka i upućivanja na analizu, vraćanja povratnih informacija. Gledat ćemo da kroz primarnu zdravstvenu zaštitu uključimo dodatne kapacitete kako bi građani što prije mogli dobiti potrebne informacije - zaključio je Šeranić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok