Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, predstavio je 58. izvješće u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, između ostalog poručivši da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Izvješće je predstavljeno za razdoblje od 16. travnja do 15. listopada 2020. godine, u sklopu kojeg se navodi da je pandemija koronavirusa razotkrila ogromnu ovisnost BiH o međunarodnoj pomoći i ulogu pojedinih političara fokusiranih na nefunkcionalnost zemlje.

Inzko je naglasio da su nacionalističke političke elite neuspješne da se usredotoče na politike i pitanja koja su istinski važna za građane zemlje.

"Neki političari su fokusirani na nefunkcioniranje BiH i entiteta Federacije BiH, što je rezultirao povećanom ovisnošću zemlje i doprinijelo financijskoj, zdravstvenoj i drugim manjkavostima koje će imati negativan utjecaj na stanovništvo", naveo je Inzko.

Inzko se pozvao na izvješće Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, naglasivši da je postignut ograničen napredak u većini ključnih reformskih područja neophodnih za ispunjavanje obveza članstva u Europskoj uniji.

"Političkim čelnicima u BiH, koji jednoglasno nastavljaju javno izražavati potporu članstvu zemlje u EU, ova bi procjena trebala poslužiti kao poziv na akciju da ostave po strani svoje razlike i donesu reforme potrebne za pomak naprijed", stoji u izvješću.

SIP BiH je 7. svibnja najavio da će se lokalni izbori održati 4. listopada 2020. godine, ali su ostali bez financija za svoje pripremne aktivnosti zbog nezadovoljstva nekih političkih stranaka.

"Povjerenstvo je bilo prisiljeno odgoditi datum za 15. studeni. Tijekom postupka organizacije izbora, Povjerenstvo se suočilo s brojnim politički motiviranim opstrukcijama nekih institucija ili njihovih direktora", izvijestio je Inzko.

Upozorio je da će pandemija koronavirusa otežati održavanje izbora.

"Unatoč svim tim izazovima, Povjerenstvo je bilo uspješno u pripremi za izbore i pokušavanju smanjenja rizika od izborne prijevare. Podržavamo napore Povjerenstva u tom pogledu", stoji u izvješću Valentina Inzka.

Dodik spomenut 26 puta u izvješću

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je od svih bh. političara najviše puta Dodika spomenuo u svom izvješću.

Zamjera mu što je uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutarnja pitanja BiH, što je osporavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, povezivao status RS-a i status Kosova, spominjao referendum o odcjepljenju i "dvije srpske države"...

Inzko je u izvješću Bakira Izetbegovića (SDA) spomenuo šest puta, a Dragana Čovića (HDZ) pet puta, uglavnom u kontekstu dogovora vezanih za održavanje izbora u Mostaru i izmjena Izbornog zakona.

"Četvrt stoljeća od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, u BiH još uvijek postoje neke vrlo negativne političke tendencije koje potencijalno predstavljaju ozbiljne rizike za mir i stabilnost", stoji u izvješću.

Ocijenio je da je jedinstvo međunarodne zajednice presudno za pozitivan utjecaj na situaciju u BiH, ali da je takav utjecaj sve teže postići u promjenjivim globalnim i regionalnim političkim prilikama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok