Stalni veleposlanik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju partnera na to da je sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterija zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH i predložio da se o tome razmijene mišljenja tijekom sjednice Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira 1. i 2. prosinca.

Nebenzja je tijekom video-konferencije Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH istakao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nastoji da prebaci svu odgovornost za neuspjeh procesa međuetničkog pomirenja u BiH isključivo na Srbe i Hrvate.

Ruski ambasador izrazio je žaljenje zbog činjenice da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u najnovijem izvještaju još jednom iznio subjektivnu i od realnosti veoma daleku sliku stanja u BiH.

- Očigledna je uporna težnja visokog predstavnika da svu odgovornost za neuspješan proces međuetničkog pomirenja prenese na Srbe i Hrvate u BiH. Oni se bez osnova nazivaju "rušiocima" Daytona. Visoki predstavnik želi zaplašiti međunarodnu zajednicu mogućim raspadom BiH, pri tome, potpuno ignorirajući realnu situaciju u zemlji - istakao je Nebenzja.

Nebenzja je podsjetio da se ove godine obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je Rusija garant tog sporazuma.

On je napomenuo da s tim u vezi Rusija podržava osnovne principe suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlaštenjima.

Nebenzja je pozvao partnere u Vijeću sigurnosti UN da se u godini kada se obilježava 25 godina od mirovnog sporazuma nedvosmisleno izjasne u korist tih postulata.

On je istaknuo važnost Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH, te naglasio da je težnja da se uruši sustav zasnovan na tom dokumentu opterećena ozbiljnim posljedicama ne toliko za Balkan, nego i za cijelu Europu.

Nebenzja je ukazao na činjenicu da je, prema ocjenama ruske strane, situacija u BiH u potpunosti stabilna, i da ne predstavlja prijetnju za međunarodnu i regionalnu sigurnost, prenosi Ruska gazeta, javlja Srna.

- Istovremeno, međuetnički odnosi pokazuju negativnu dinamiku - rekao je on i dodao da je očigledan pad nivoa razumijevanja i kvaliteta unutrašnjeg dijaloga.

To je, kako je rekao Nebenzja, vezano, prije svega za pojačanom težnjom pojedinih bošnjačkih dužnosnika za prekrajanjem Daytonskog sporazuma u korist centralizacije i unitarizacije BiH.

- Tom procesu podršku daju neki međunarodni faktori. Nikakvi politički stavovi spolja ne mogu se smatrati osnovom za rušenje sistema balansa etničkih interesa u BiH, formiranih mirovnim dogovorom - naglasio je Nebenzja.

On je napomenuo da je bilo kakva izmjena trenutnog poretka moguća samo kao rezultat ravnopravnog dogovora tri naroda i dva entiteta bez bilo kakvog utjecaja vanjskog faktora.

Nebenzja je priopćio da Rusija namjerava i dalje da dosljedno doprinosi primjeni mirovnog sporazuma u BiH i da jača konstruktivnu suradnju sa svim narodima u toj zemlji.

- BiH ima sve šanse da postane zona uspješne političke, ekonomske i kulturne suradnje što šireg kruga sudionika - konstatirao je on.

U vezi sa obilježavanjem 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u planu je, kako je rekao, uskoro organiziranje susreta članova Vijeća sigurnosti tijekom kojeg će biti data riječ zakonskim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda u BiH.

- Smatramo da će taj događaj biti prilika da se bolje shvati pravo značenje mirovnog sporazuma, značaj njegovog ispunjavanja u punom kapacitetu u kontekstu sadašnje situacije u BiH, da se ocijeni političko i povijesno značenje Daytona za BiH i cijeli Balkan - naglasio je on.

Izvještaj koji je Inzko podnio Vijeću sigurnosti podržali su predstavnici Amerike, Belgije i Njemačke.

Vlada Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN dostavila je 24. izvještaj u kojem je predstavila svoje viđenje stanja u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok