Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazali su za N1 kako ni jedan od dva lijeka koji se preporučuju osobama koji imaju težu kliničku sliku uzrokovanu korona virusom - Remdesivir i Favira - nije odobren za tržište BiH, odnosno nije ga registrirala ova agencija.

Na pitanje mogu li i na koji način bh. građani osobno obezbijediti sebi lijekove Remdesivir i Favira u liječenju novog korona virusa odgovorili su kako "ni jedan od aktaelna dva lijeka nije odobren za tržište BiH (nije registriran) od strane ove Agencije, kao i da se radi o novim lijekovima".

"Remdesivira možda ima na teritoriji EU, jer je Europska agencija za lijekove nedavno za njega dala pozitivnu ocjenu, a Favipiravira bi moglo da bude u Italiji, jer ga je Italija odobrila i ima ga u Japanu, jer je tamo odobren još od 2014. za tretman oboljenja izazvanih drugim RNK virusima", kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1.

"U Bosnu I Hercegovinu ovi lijekovi trenutno mogu ući samo putem interventnog uvoza, koji odobravaju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za Zdravstvo Brčko Distrikta", naglasili su.

Bosna i Hercegovina se posljednjih dana suočava sa ogromnim porastom broja zaraženih koronavirusom, a samim tim je mnogo smrtnih slučajeva kao i pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku te pojedini liječnici preporučuju da se kod takvih slučajeva pokuša sa nabavkom upravo navedena dva lijeka: Remdesivir i Favira.

Građani BiH kojima su najbliži jako bolesni nalaze se u nimalo zahvalnoj poziciji. U želji da im pomognu, pokušavaju na sve načine doći do ovih lijekova privatno, ali nailaze na zid - lijekovi su izrazito skupi u nekim apotekama gdje ih pronađu, a i, kako smo već naveli, nisu odobreni za tržište BiH.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odbio je nabavku lijeka Remdesivir, tako da građani sada traže način kako si osigurati navedene lijekove.

U susjednoj Srbiji lijek Remdesivir je odobren za liječenje pacijenata zaraženih novim korona virusom, dok u Hrvatsku treba uskoro stići prva tranša ovog lijeka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok