Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je povodom predstojeće sjednice Vijeća za provođenje mira (PIC) na kojoj će biti riječi o statusu OHR-a da su oni koji će o tome odlučivati već postavili "barijere za svoj odlazak" i nastojali se osiguraju da u BiH ostanu vječno.

"Na narednoj sjednici PIC-a će doći samo do toga da oni koji žele ostanak OHR-a ovdje to i verificiraju na način da kažu: `nas je više koji mislimo da treba da ostane OHR ovdje` i da potvrde takvu jednu stvar", rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci, javlja Srna.

Ona je dodala kako treba predložiti da OHR ode odavde, što je nužnost ovog društva.

"A ne da se poziva na neke izmišljene uvjete koje su sami zapisali prije mnogo godina, svoje ciljeve, jer su tako već postavili barijere za svoj odlazak i nastojali ovdje ostati vječno", kazala je.

"S druge strane, imate sve normalne progresivne izvještaje, uključujući i onaj EU koji upućuje na to da se ne može država kretati putem evropskih integracija i ne može nigdje stići ako ima međunarodnog predstavnika te vrste, koji u biti, ja bih rekla u većini slučajeva, kvari posao EU", rekla je Cvijanović.

Predstavnici EU, smatra ona, bar se trude pokazati neki aktivizam, nešto uraditi.

"U krajnjem slučaju, predstavnici EU imaju dva do tri puta manju plaću, ali bar su je zaradili, za razliku od visokog predstavnika koji to nije učinio. Dakle, ništa pozitivno ne vidim na horizontu s visokim predstavnikom koji djeluje na ovaj način u okviru BiH. To što sjedi negdje u kutu, povremeno prijeti, upućuje stalno na Republiku Srpsku kao nekog potencijalnog krivca, zatvara oči za sve ono što se događa u Federaciji BiH", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da "visoki predstavnik još nijedan problem koji je prouzročen od strane bošnjačke političke scene nikada nije niti razotkrio", niti oslikao na način kako taj problem zaslužuje.

"Prema tome, on je pristran", zaključila je Cvijanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok