Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na covid-19, vjerojatno se pitate koji vam je sljedeći korak. Razdoblje inkubacije kod koronavirusa može trajati od dva do 14 dana, pa ćete vjerojatno morati u samoizolaciju u tom razdoblju, bez obzira osjećate li se bolesno ili.

Trebali biste razmisliti i o testiranju kako biste mogli potvrditi jeste li se zaista zarazili koronavirusom ili ne, piše N1.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da se testirate u ovom slučaju:

Imate simptome covida-19.

Bili ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Zdravstveni djelatnici uputili su vas da se testirate.

Međutim, ponekad test može biti i negativan, ali ne mora značiti da doista niste zaraženi. Evo kada biste se zaista trebali testirati ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kada se pojavljuju simptomi?

Ako ste bili izloženi virusu, vjerojatno nećete odmah razviti simptome - mogu proći i dva tjedna dok se ne pojave znakovi bolesti. Najčešći simptomi su visoka temperatura, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak mirisa i okusa, začepljen nos, povraćanje ili mučnina i proljev.

Vrijeme testiranja je bitno

Ako se testirate odmah nakon što ste bili izloženi koronavirusu, primjerice već sutradan nakon izlaganja, test će vjerojatno biti negativan bez obzira jeste li zaraženi ili niste, kaže stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, viši znanstvenik na Johns Hopkinsu u centru za zdravstvenu sigurnost. To je zato što morate imati određeno virusno opterećenje, odnosno određenu količinu virusa prisutnog u vašem tijelu da bi ga test mogao otkriti.

Lažno negativan test može biti opasan jer možete širiti virus drugima oko sebe, a da toga niste ni svjesni. Šef zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Buffalu u New Yorku, Thomas Russo, navodi da ako test pokaže da ste pozitivni onda trebate biti u samoizolaciju, ali ako je negativan, budite oprezni dok traje razdoblje inkubacije.

Istraživanje Američkog koledža za kardiologiju također je otkrilo da većina ljudi razvija simptome oko pet dana nakon što su izloženi virusu, a često su i najzarazniji dva dana prije nego što razviju simptome i do jedan dan nakon što simptomi počnu.

Kada se trebate testirati?

CDC nije izdao službene smjernice po tom pitanju, a liječnici imaju različita mišljenja. Prema tome, najbolje je raditi ono što vam liječnik savjetuje jer je on najbolje upoznat s vašim zdravstvenim stanjem i okolnostima. No, nekoliko stručnjaka za Prevention su dali nekoliko savjeta kada je riječ o testiranju nakon što ste bili izloženi koronavirusu.

Lewis Nelson, predsjedatelj Odjela za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu Rutgers New Jersey, preporučuje da pričekate s testiranjem dok ne razvijete simptome.

"Iako u nekim slučajevima nije optimalno čekati simptome, to je možda najpraktičniji odgovor", kazao je, a prema smjernicama CDC-a trebali biste biti u samoizolaciji najmanje 14 dana nakon izlaganja te biste trebali kontaktirati sve s kojima ste bili u kontaktu.

Također biste se trebali obratiti svom liječniku za dodatne savjete i preporuke.

Ako nemate simptome, a bili ste izloženi virusu, Adalja preporučuje da pričekate najmanje četiri dana kako biste se testirali, kako bi virus imao dovoljno vremena da se nakupi u vašem tijelu ako ste zaraženi.

Ako dobijete pozitivan rezultat testa, a ne razvijete simptome ili negativan rezultat, i dalje biste trebali biti u samoizolaciji 14 dana nakon što ste bili izloženi zbog razdoblja inkubacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok