Pravilnikom o fiskalnim sustavima ne stvara se obveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. siječnja 2021. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja.

Federalno ministarstvo financija je slijedom sve većeg broj medijskih upita i krivih tumačenja Pravilnika o fiskalnim sustavima, priopćilo da taj pravilnik stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, te da se njime propisuju performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će se proizvoditi i prodavati, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja starih modela fiskalnih uređaja koji su koncipirani na tehnologiji staroj više od deset godina.

U novoj generaciji postojećih modela fiskalnih uređaja implementira se nova tehnologija koja višestruko povećava tehničke mogućnosti fiskalnog uređaja i to u dijelu komunikacije sa serverom Porezne uprave gdje se omogućava korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptiranje podataka u svrhu njihove zaštite i sigurnosti prometa i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti zbog korištenja 2G mreže, prenosi jabuka tv.

Novi modeli fiskalnih uređaja će omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu putem kojeg svaki građanin može izvršiti provjeru ispravnosti i valjanosti svog fiskalnog računa uz pomoć mobilne aplikacije i provjeriti je li je njegov račun dostavljen na server Porezne uprave Federacije BiH. Zahvaljujući ovoj funkciji fiskalnih uređaja pruža se mogućnost građaninu da bude inspektor i doprinese u borbi za suzbijanje sive ekonomije, priopćeno je iz Ministarstva financija Federacije BiH.