“Studeni je mjesec prozvan jer u njemu zapravo počinje led i studen”, napisao je prije više od stoljeća znameniti franjevac fra Silvestar Kutleša o mjesecu koji je popraćen brojnim pučkim izrekama. Međutim, poštene studeni u ovogodišnjem 11. mjesecu nismo vidjeli. Tek rano jutro potvrdi da nam se klimatološki približava zima, ali da ledi krv u žilama, nije, piše Večernji list BiH.

Bliži se i Sveta Kata za koju pučke izreke kažu da s njom na vrata dolazi i snijeg, ali i da počinju pripreme za Božić. “Sveta Kata (25. 11.) dobar dan, do Božića misec dan”, “Sveta Kata snijegom udara na vrata, bliže k vatri gnjate (dio noge od koljena do gležnja).” Sadašnje prognoze potvrđuju da će, kako budemo išli prema kraju mjeseca, i temperature padati, a najavljuje se i prvi ovosezonski snijeg u nizinama. Negdje bi ga moglo biti već danas.

Hladna jutra

Danas će u središnjim i istočnim područjima prevladavati slab snijeg i susnježica uglavnom prijepodne. U ostalim dijelovima umjereno do pretežito oblačno vrijeme i bez oborina. Do kraja dana očekuje se postupno razvedravanje. Vjetar u Bosni bit će slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba bura. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu do 5, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 10 stupnjeva. Jutarnja temperatura oko -1, a najviša dnevna oko 2 stupnja. U nedjelju će prevladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima s mrazom. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska naoblaka. U večernjim satima nešto više oblaka očekuje se na sjeveru zemlje. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu do 11 stupnjeva. Na početku tjedna u sjevernim područjima umjereno do pretežito oblačno vrijeme. U ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu do 12 stupnjeva. Slično će biti i u utorak. Po kotlinama i uz riječne tokove mogući su magla i niski oblaci. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a najviša dnevna od 5 do 11, na jugu do 14 stupnjeva. I to je nagovještaj zime u koju ćemo klimatološki ući od 1. prosinca. U svojim dugoročnim analizama, temeljenim na više meteoroloških instituta, prof. Zoran Zadro navodi da tjedni izlazi prognoza posljednjih dana simuliraju slabljenje zapadnih vjetrova u 12. mjesecu, osobito od njegove sredine. - Je li ovo uvod u jače zagrijavanje unutar stratosfere i mogućnost pucanja polarnog vrtloga što bi moglo dovesti do dosta zanimljive sredine i druge polovine nadolazeće zime? - pita se Zadro, što u prijevodu znači obilnijeg snijega. Istaknuo je da se ovaj signal mora pratiti te je napomenuo da treba pustiti priče o otpisivanju godišnjih doba koja nisu ni započela jer će zima sigurno pokazati svoje zube.

Sinoptička situacija nestabilna

- Teško je sa sadašnjeg gledišta kazati koji bi dio zime mogao donijeti jača zahladnjenja jer se u ovom trenutku to s velikom sigurnošću ne može znati. Međutim, statistički gledano, uz analize sličnih situacija s “la ninom” kroz prošlost, barem 60 posto zima većinu hladnih prodora imalo je u razdoblju od kraja prosinca do polovine ožujka. Za sve koji priželjkuju snježne oborine i u nizinama, s ovakvim sinoptičkim situacijama neuputno bi bilo da, osim kišnih, bude i snježnih oborina - napisao je, među ostalim, u svojoj analizi Zadro.

Zasad imamo hladna jutra i noći i relativno ugodan dan, a dokad, vidjet ćemo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok