Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj sjednici razmatrala je i konkretne podatke o glasanju naših građana iz dijaspore na netom održanim lokalnim izborima.

Posebno je zanimljivo, kako saznaje portal Klix.ba, da je broj neuručenih poštanskih pošiljki s glasačkim listićima iz dijaspore veći od 13.500. Velika većina otpada na susjedne zemlje, od toga čak skoro šest tisuća na Srbiju, a blizu tri tisuće na Hrvatsku.

Slijedi Austrija s 889, Slovenija 696, Švicarska 664, najmanje vraćenih pošiljki je iz SAD-a i Velike Britanije i to samo po jedna.

Kako je za portal kazao Ahmet Šantić, član SIP-a, moguće je da ovakav omjer proizašao iz objavljenih listi prijavljenih glasača iz dijaspore, kao i upozorenja na potencijalne neregularnosti.

Poznat je i broj naših građana iz inostranstva koji je iskoristio svoje biračko pravo. Ukupan broj dostavljenih uručenih kuverti u Glavni centar za brojanje je 65.021. Sve one sada idu u proces verificiranje te će se tretirati narednim odlukama SIP-a koje će utvrditi broj važećih glasova iz inozemstva.

Zanimljivo je da se za glasanje iz inozemstva prijavilo oko 102 tisuće naših građana, svima njima poslane su glasačke pošiljke, a što se dogodilo sa skoro 22 tisuće pošiljki može se samo nagađati.

Glasanje iz dijaspore posebno je problematizirano u mjesecima koji su prethodili izborima, a naglasak je stavljan na glasanje za specifične lokalne sredine kao što su Srebrenica, Stolac te Mostar koji se tek očekuje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok