Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na današnjoj online sjednici zastupničkog doma Parlamenta FBiH je iznio dosadašnje poduzete mjere Vlade FBiH u suzbijanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavrusa.

Ukazao je da zbog zabrinjavajućih posljedica nakon prvog lockdowna, apstiniraju od proglašenja novog.

- Trakavica s pandemijom za nas počinje 16. ožujka proglašenjem stanja prirodne nesreće. Tada smo donijeli lockdown, zatvorili smo gradove, policijiski sat je uveden, što je imalo dobar efekat za zdravstvo, a vrlo loš za ekonomiju. Zbog toga apstiniramo donijeti drugi lockdown unatoč zabrinjavajućim pokazateljima. Od tog 16. ožujka, mjesec i 20 dana kasnije 5. svibnja, naš je broj otpuštenih radnika bio 27.500, brutalno je djelovao lockdown i 5. svibnja smo donijeli "korona zakon". Stavili smo na raspolaganje više od 400 milijuna KM, a potrošeno je gotovo 92 milijuna KM. Ovaj tjedan idu prvi krediti, jamstva i mislimo da će to biti sljedeći vjetar u jedra našem gospodarstvu - rekao je Novalić, prenosi Faktor.

Dodaje kako namjeravaju narednim proračunom još povećati kreditiranje kako bi ohrabrili poslovne subjekte.

- Vlada FBiH je kroz Uredbu donijela i interventne mjere gdje novih 90 milijuna KM smo stavili na sektore koji su najviše ugroženi. Sutra će na Vladi FBiH biti odluke o prvim transferima koji će pomoći gospodarstvu. Očekujemo da će i ove mjere povećati broj zaposlenih. Imamo pad izravnih poreza od 0,9 posto, najmanji u regiji, a to je pomogao i korona zakon. Imamo stabilan mirovinski fond.

Neizravni porezi su manji za 15,5 posto i na njih ne možemo utjecati. U pravcu fisklanih injekcija će ići proračun za narednu godinu, stimuliranje kreditnih aktivnosti kako bismo mogli financirati poslovne događaje kroz povećanje garantnog fonda - rekao je Novalić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com