Međunarodna zajednica je tu da pomogne, ali dugoročno održiva rješenja za BiH mogu se producirati samo unutarnjim političkim dogovorom ključnih političkih aktera u BiH, uz obvezu poštivanja temeljnih načela Daytonskog mirovnog sporazuma, posebno jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Kazao je to u razgovoru za Avaz veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

Kaže kako Daytonski mirovni sporazum ostaje jedan od najvećih uspjeha međunarodnog posredovanja u izgradnji mira.

- U godinama koje su uslijedile svjedočili smo različitim procesima, no ono čega je svakako najviše nedostajalo bio je iskreni politički dogovor domaćih političkih predstavnika kako o snažnijem procesu povratka izbjeglih i prognanih (Aneks 7), tako i o daljnjem razvoju zemlje. Dakle, međusobni dogovor unutar same BiH. Stabilnost i održivost određenih političkih rješenja ponajviše ovise od toga jesu li ta rješenja nametana ili su rezultat unutarnjeg političkog dogovora ključnih političkih aktera. Ljudi u BiH itekako poznaju poslovicu „dogovor (kompromis) kuću gradi“, takvih dogovora u političkoj zbilji treba biti što više - kazao je Sabolić.

Danas je pred BiH, navodi on, ispunjenje političkih, ekonomskih i pravnih kriterija koje mora zadovoljiti u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

- Na pitanje o neophodnosti promjena Daytona prvenstveno trebaju odgovoriti legitimni politički predstavnici građana i sva tri konstitutivna naroda u BiH. Osnovnom zabludom mi se čini u javnosti sve prisutniji stav da je put prema „nediskriminatornosti u pravnom poretku BiH“ derogiranje načela konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda u BiH. Važno je naglasiti da bi se ukidanjem ili potpunim minoriziranjem navedenog načela i na njemu zasnovanih ustavnih odredbi ugrozili temelji u Daytonu postignutog dogovora, koji ima međunarodni karakter - naglasio je Sabolić.

Dodao je da, kao veleposlanik Hrvatske, mora upozoriti da bi se time ponajviše ugrozilo Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

- Zaštita kolektivnih prava naroda tada bi se reflektirala samo kroz “entitete” u kojima su u većini druga dva konstitutivna naroda. Hrvatska upravo stoga ustrajava na poštivanju načela konstitutivnosti naroda u BiH koja okuplja tri ravnopravna naroda, uz poštivanje prava svih građana - poručio je Sabolić.

- Hrvatska je najsnažniji zagovornik i prijatelj BiH u procesu njene integracije u EU i NATO. Hrvatska pruža i pružat će svekoliku potporu BiH, osobito na euroatlantskom putu, ali za nas je neprihvatljivo da primjerice jedan konstitutivni narod bira drugom narodu njihove predstavnike. To je štetna politička praksa koja potiče političku radikalizaciju i podjele. To nije dobro za funkcioniranje institucija u BiH, za njen europski i euroatlantski put, niti za temeljno povjerenje među narodima - istaknuo je Sabolić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok