U vrijeme pandemije i zatvaranja granica razni mešetari i kriminalci bacili su se na novi unosan “biznis”, koji nije zaobišao ni našu zemlju.

Koristeći tešku situaciju, crno tržite su preplavili falsificiranim negativnim PCR testovima na koronavirus.

Poput kriminalaca u regiji, u ovaj biznis su se uplele i dvije gospođe iz Modriče D. M. Đ. i S. D., koje su na kraju završile i u pritvoru.

Trag boje

Iz Okružnog javnog tužiteljstva Doboj priopćeno je kako su njih dvije lažne PCR testove izrađivale i prodavale od 18. studenoga do 8. prosinca, kada su uhićene u Modriči, u operativnoj akciji “Retest”.

One nisu medicinske djelatnice, ali su vješto, uz pomoć računala, utvrdile kako mogu doći do zarade. Doznaje se kako su za testove koristile memorandum Doma zdravlja Banja Luka, a testove su prodavale za 70 KM zainteresiranim osobama radi odlaska u inozemstvo.

Kako su domaćice mogle napraviti PCR test, pojasnio je vještak Ismet Katana.

- PCR test je u formi računalno obrađenog dokumenta. Znači, možete ga i vi, ukoliko imate priliku posjedovati originalni primjerak, skenirati, prebaciti u jednu od formi obrade fotografija, ukinuti što god želite u njemu i upisati što god želite. Izbrišete sadržaj i ukucate ime koje želite, ali se pobrinete da pronađete isti font slova koji je korišten. I onda ga isprintate. Pečat na njemu nije više trag pečata, nego filtera u boji i golim okom teško da će neko raspoznati kako nije riječ o originalu. To je najjednostavniji način - kaže Katana.

Objašnjavajući postupak, on napominje kako je to isto kao kad se djeca igraju kod kuće mijenjajući sadržaje na računaru.

Dostupan original

Najjednostavniji način za otkrivanje je li u pitanju krivotvorina jeste provjera kod onoga tko je izdao test. Ukoliko ima broj protokola, izdavatelj u računalu može provjeriti je li taj dokument izdan i na koje ime.

- Medicinsku dokumentaciju je inače lako krivotvoriti jer su najčešće u formi lakog davanja. Otisak institucije i liječnika može se uzeti s bilo kog drugog dokumenta koji ste dobili. Zato lažni PCR test može vizuelno pokazivati vjerodostojnost dokumenta dok ga netko ne pogleda pod mikroskopom ili velikom lupom i onda utvrdi je li na njemu trag pečata ili računalnog printera u boji - objašnjava Katana.

Uhićena grupa u Srbiji

U kolovozu je u Srbiji uhićena šesteročlana grupa zbog falsificiranja osobnih dokumenata, ali i na desetine lažnih PCR testova. Negativne PCR testove su prodavali po cijeni od 30 do 100 eura, uglavnom ljudima koji su putovali u zemlje Europske unije, dok su lažne osobne karte EU prodavali od 300 do 800 eura, u zavisnosti od hitnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok