Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić pojasnio je za HMS zbog čega je ova institucija donijela naredbu o ponovnom brojanju glasova na čak 70, od ukupno 150 biračkih mjesta u Mostaru.

– Razlog je vrlo jednostavan. Kada se matematički i logički ne poklapaju određeni podatci koji se s obrazca unose u našu aplikaciju, aplikacija ih jednostavno ne prihvaća. To se dogodilo u ovom slučaju, kazao je Rogić, ilustrirajući to jednim primjerom.

-Na jednom biračkom mjestu na gradskom području Jugozapad Mario Kordić, nositelj Gradske liste HDZ BIH je dobio 140 glasova, a HDZ BiH ni jedan glas. To naprosto nije moguće, jer kada birač stavi križić ispred imena kandidata, automatski je dao glas i stranci čiji je on kandidat, pojasnio je Rogić.

Član SIP-a kazao je da i njemu nije jasno kako su se pojavile pogreške na tolikom broju biračkih mjesta- je li to zbog neznanja ili je nešto drugo u pitanju.

Rogić kaže kako će se u utorak svi glasački listići ponovno brojati u Mostaru, u prisustvu promatrača, te da za taj posao Gradsko izborno povjerenstvo Mostar treba angažirati iskusnije i stručnije osoblje.

Nakon što se utvrdi gdje su nepravilnosti, one će se ispraviti, unijeti u obrazce i u našu aplikaciju, i to će biti svima dostupno, kazao je Rogić.

Podsjetimo, nakon jučerašnjih izbora, odražnih prvi put nakon 12 godina za Gradsko vijeće Mostara, Hrvatski narodni sabor BiH, jutros je uputio pismo mešunarodnim dužnosnicima u BiH izražavajući sumnju i izborni inžinjering i malverazcije prije, tijekom izbornog dana, ali i tijekom prebrojavanja glasova, protekle noći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok