Od 1. siječnja u Njemačkoj stupa na snagu novo pravilo koje predstavlja produžetak aktualno važećeg takozvanog pravila za zapadni Balkan.

Time je savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. državljani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, S. Makedonije i Srbije imaju privilegiran pristup njemačkom tržištu rada, piše Večernji list BiH.

Početak izdavanja

Građani BiH koji su zakazali termine za dobivanje vize za rad u Njemačkoj u sklopu pravila za zapadni Balkan morat će se ponovno prijaviti na web-stranici Veleposlanstva za zakazivanje termina, bez obzira na to jesu li već ranije imali rezerviran termin jer dosadašnji termini više neće vrijediti. “Željeni termini, za koje je registracija izvršena za vrijeme trajanja dosadašnjeg pravila za zapadni Balkan, ne mogu više biti uzeti u obzir. To vrijedi i za one termine koji su bili već dodijeljeni s konkretnim datumom i vremenom, no nisu mogli biti realizirani zbog zatvaranja odjela za vize zbog korone”, stoji na web-stranici Veleposlanstva Njemačke u BiH. Kako navode, termini za podnošenje zahtjeva za vizu prema produljenom pravilu bit će dostupni čim budu ukinute mjere ograničenja ulaska u Njemačku zbog pandemije i čim odgovarajuće vize ponovno budu mogle biti izdane. Produljenje navedenog pravila vrijedi zaključno s 2023. Preduvjet za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje suglasnosti Savezne agencije za rad. Pravilo za zapadni Balkan pojednostavljuje pristup radnika njemačkom tržištu rada, omogućuje lakše dobivanje vize i bez znanja njemačkog jezika i poslovnih kvalifikacija. Uvjet za vizu je da podnositelj zahtjeva dostavi radni ugovor i da to odobri Savezna agencija za rad.

Zahtjevi poslodavaca

Broj njemačkih viza izdanih radnicima sa zapadnog Balkana za vrijeme koronakrize znatno je smanjen. Istodobno, njemačke građevinske tvrtke upozoravaju da neće biti u stanju izvesti sve dogovorene radove. U prvih šest mjeseci ove godine izdana je samo 4801 viza, dok je 2019. izdano ukupno 27.259 viza za radnu snagu sa zapadnog Balkana. Razlog za znatno manji broj izdanih viza je ograničenje javnog života koje je uslijedilo nakon proglašenja pandemije. U mnogim zemljama njemačka diplomatska predstavništva koja izdaju vize radila su ograničeno. U Njemačkoj je godinama velika potražnja za radnom snagom s ovih prostora, posebno u građevinskoj industriji. Zastupnica Zelenih ranije je kritizirala novouvedenu gornju granicu, jer “iako je očigledno da postoji realna potreba, umjetno uvedena gornja granica ne može se opravdati”. Do kraja ljeta nije bilo izvjesno hoće li pravilo biti produljeno, a pozitivna odluka donesena je na inzistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevini, koji su istaknuli da bez strane radne snage neće moći ispuniti sve ugovore. Dio političkih stranaka u Njemačkoj bio je zabrinut da bi daljnje zapošljavanje ovih radnika moglo ugroziti domaće radnike koji traže posao pa je zadržan uvjet da dozvola za rad može biti izdama tek ako poslodavac dokaže da nije mogao naći adekvatnu njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU. Vijest o ponovnom zakazivanju termina šok je za one koji više od godinu čekaju vizu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com